Hoppa till huvudinnehåll

Orienteraren Sara Lindholms coronasommar gav fem oplanerade FM-medaljer

Porträttbild på Sara Lindholm.
För Sara Lindholm har orientering alltid varit en kär hobby. Porträttbild på Sara Lindholm. Bild: Christoffer Westerlund / Yle orientering,orienterare,Raseborg,Västnyland,Esbo,sara lindholm

Sommaren 2020 blev riktigt framgångsrik för orienteraren Sara Lindholm från OK Raseborg. Hon vann sammanlagt fem FM-medaljer i sin tävlingsklass D35.

För Sara Lindholm (tidigare Forsström) kom framgången i de olika FM-tävlingarna som en överraskning. Hon hade egentligen inga planer på att delta i så många FM-tävlingar säsongen 2020 som hon gjorde.

Det var coronaepidemin som var den egentliga orsaken till att det blev så.

- De första orienteringstävlingarna ordnades först i mitten av sommaren.

Sara Lindholm deltog då i en orienteringstävling som grannklubben Karis Ura ordnade.

- Den tävlingen gick jättedåligt för mig. Då beslöt jag att jag måste delta i en tävling till, för jag kan mycket bättre än så, småler hon.

Efter den tävlingen deltog hon i några andra tävlingar.

- Då blev jag ivrig och så kollade jag kalendern. Det fanns nästan enbart FM-tävlingar inprickade.

Lade upp tyst målsättning

Sara Lindholm berättar att hon deltog i ett par FM-tävlingar på olika distanser och lyckades vinna någon medalj i båda. Då lade hon upp en tyst målsättning för sig själv om att få en medalj i alla FM-tävlingar.

Fyra silverpengar och ett brons blev det från sommarens samtliga FM-tävlingar i klassen D35. Den bokstavs- och sifferkombinationen betyder att deltagarna har fyllt 35 år.

År 2021 kommer Sara Lindholm att delta i klassen D40.

Den senaste silvermedaljen fick hon för ett par veckor sedan i FM i ultralång distans i en tävling som ordnades i Orivesi.

Tävlingssträckan var 11,3 kilometer.

- Ett orosmoment före tävlingen var att jag under sommaren inte hade sprungit så där långa sträckor, jag var lite osäker på hur långt min kondition räcker.

- Min taktik var att springa på och se hur långt det räcker. Det räckte ändå till mål och kändes ändå inte så där förfärligt långt, säger Sara Lindholm.

Hon berättar att hon missade den andra kontrollen i tävlingen.

- Första kontrollen och kontrollerna efter den andra gick bra, jag hade flyt.

Bor i Esbo

Numera bor Sara Lindholm alldeles bredvid nationalparken i Esbo och har därför utomordentliga möjligheter att träna. Hennes två små döttrar styr visserligen en aning över hennes träningsrutiner.

- Det är klart att jag måste passa in mina träningspass enligt familjens behov.

Sara Lindholm säger att träningsivern och behovet av att träna inte har minskat trots att hon inte längre satsar helhjärtat på orientering.

Sara (Forsström) Lindholm i Finn spring 2016.
År 2016 deltog Sara Lindholm (tidigare Forsström) i Finn spring. Sara (Forsström) Lindholm i Finn spring 2016. Bild: Patric Westerlund / Yle Sara Forsström,orientering,Raseborg,Finn Spring,Västnyland

Orienteringen har varit – och är – Sara Lindholms kära hobby. Hon vet inte exakt när hon egentligen började med orientering.

- Mina föräldrar sysslade med orientering när jag var liten. Min två och ett halvt år äldre bror började med orientering ganska tidigt och då ville jag också orientera.

Första tävlingen som sexåring

Sara Lindholm säger att hon började följa med familjen på orienteringstävlingar då hon lärde sig gå.

- Jag var kanske sex år när jag själv för första gången deltog i en tävling, säger hon.

Orienteringshobbyn går i arv till följande generation i familjen.

- Den äldre flickan, som är tre år, vill göra allt som mamma gör. Så ska jag ut och orientera får jag först göra en liten runda i skogen med henne.

När barnen ser en kontroll någonstans börjar de genast hojta ”kontroll” och ska gå dit för att stämpla, berättar hon.

Ser ingen orsak i att byta förening

Sara Lindholm behöver inte fundera länge för att svara på frågan vad som gör orientering till hennes grej.

- Det är en intressant sport där man måste ha god fysisk kondition, men också klara av orienteringsbiten. Man vet aldrig hur det går i en tävling.

- Dessutom får man vistas ute i naturen, och det trivs jag med, säger hon.

Trots att Sara Lindholm numera bor och oftast tränar i Esbo har hon aldrig övervägt att överge sin förening OK Raseborg för en förening i Esbo.

- Jag är ganska ofta i Västnyland och deltar i OK Raseborgs verksamhet. Jag har fått så mycket av den här föreningen så jag fortsätter gärna att jobba för och representera OK Raseborg, säger hon.

Läs också