Hoppa till huvudinnehåll

Paavo Väyrynens nya drag för att göra come back i Centern - nominerad till partistyrelsen av svenska distriktet

Henkilökuva
Paavo Väyrynen. Henkilökuva Bild: Mikko Koski / Yle Paavo Väyrynen,EU-valet 2019,Rörelsen sju stjärnor

Paavo Väyrynen ser ut att få en fot in i Centerns kärna, efter att ha utsetts till kandidat till partistyrelsen. Det är Centerns svenskspråkiga distrikt som nominerade Väyrynen på sitt höstmöte.

Väyrynen har en lång karriär inom Centern, bland annat som ordförande under tio år 1980-1990. Han har innehaft flera ministerposter, bland dem utrikes- och utrikeshandelsminister. Väyrynen har ställt upp i flera presidentval - senast för en valmansförening.

Under de senaste åren har Väyrynen varit en stark kritiker av en liberal linje inom partiet och han har grundat både Medborgarpartiet och Sjustjärnerörelsen. Väyrynen skrev in sig på nytt i Centern, som medlem i Centern i Malaxnejden tidigare i år.

Svenska Yle har inte nått Paavo Väyrynen för en kommentar. Partisekreterare Riikka Pirkkalainen svarar per e-post på några frågor om nomineringen.

Hur kommenterar du att Paavo Väyrynen vill bli styrelsemedlem i Centern?

"Vi behandlar alla förslag från distrikten jämlikt. Jag kommenterar inte enskilda förslag från distrikten.", skriver Pirkkalainen.

Det är fullmäktige som fattar beslut på basis av distriktets förslag. Betyder det att valutgången är klar eller tar fullmäktige också hänsyn till annat, till exempel andelen kvinnor i styrelsen?

"Stadgarna säger att fullmäktige fattar beslut om sammansättningen. Det står också att kvinnor och män ska vara representerade till minst 40 procent, och att styrelsemedlemmarna ska vara medlemmar av Centern."

Hård kritik mot regeringsmedverkan

Det tvåspråkiga distriktet kritiserade under höstmötet på måndag i hårda ordalag moderpartiet och kräver att Centern omedelbart lämnar regeringen.

- Centerns ledning har gjort sig skyldig till stora politiska misstag under de senaste tio åren, vilket idag har mer än halverat partiets stöd, skriver man i ett pressmeddelande.

Distriktet hoppas att valet av Väyrynen till partistyrelsen ökar stödet för Centern.

Under mötet föreslogs också bland annat att en nödregering bestående av alla partier ska bildas i Finland under coronakrisen.

- Detta skulle vara den mest effektiva lösningen för att kontrollera coronaepidemin och bekämpa den lågkonjunktur som hotar oss samt lyckas mildra dess konsekvenser för vårt näringsliv, förklarar man i pressmeddelandet.

Albäck tar över ordförandeklubban

Under mötet valdes även Peter Albäck från Kronoby till distriktets nya ordförande efter en paus på åtta år. Albäck har tidigare fungerat som verksamhetsledare, men den tjänsten avslutades då distriktets verksamhetsbidrag togs bort.

Peter Knuts som under de senaste åren fungerat som ordförande blir nu i stället viceordförande.

Läs också