Hoppa till huvudinnehåll

Skåne drar i nödbromsen för att stoppa smittspridningen: Alla uppmanas att undvika kollektivtrafik, butiker och fysisk kontakt

Sveriges stadsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens.
- Vi ser en väldigt drastisk ökning i Skåne med en ordentlig ökning de senaste veckorna, säger Anders Tegnell enligt SVT. Sveriges stadsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens. Bild: Pontus Lundahl / EPA Anders Tegnell

Personer som rör sig i Skåne i Sverige ombeds undvika kollektivtrafik, butiker och fysisk kontakt med personer de inte annars umgås med. Coronarekommendationerna skärps i regionen på grund av ökad smittspridning.

Alla i Skåne uppmanas att undvika kollektivtrafik och butiker från och med i dag. Uppmaningen är i kraft till den 17 november men kan komma att förlängas. Region Skåne skärper råden gällande coronaviruset på grund av ökad smittspridning, meddelade Folkhälsomyndigheten under en presskonferens på tisdagen.

Regiondirektör Alf Jönsson säger att skärpningen görs för att de måste få stopp på smittspridningen.

– Det är dags att ta det här på allvar, säger han enligt Dagens Nyheter.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är inne på samma linje.

– Vi ser en väldigt drastisk ökning i Skåne med en ordentlig ökning de senaste veckorna, säger Tegnell enligt SVT.

De får medhåll av smittskyddsläkaren Eva Melander som säger att antalet smittade fördubblats under den senaste veckan, alltså en ökning med 1 300 fall. Den största andelen av de smittade är i åldern 20–29.

– Nu behöver vi dra i nödbromsen för att bryta den här utvecklingen. Det är på allvar nu, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

Människor ombeds nu undvika kollektivtrafik, butiker och fysisk kontakt med personer de inte annars umgås med. Råden gäller också inomhusmiljöer som köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

– Nöjesshopping är inte aktuellt just nu, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Länsstyrelsen har beslutat att det redan tidigare fastslagna taket på 50 personer fortfarande ska gälla för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Livsmedelsbutiker och apotek får besökas då det är nödvändigt.

Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget.

För en vecka sedan infördes liknande råd i Uppsala.

Källor: SR, SVT, Aftonbladet, DN