Hoppa till huvudinnehåll

Inga coronasjuka beväringar på garnisonen vid Nylands brigad just nu - beväringarna i Dragsvik slipper snart bo i tält

Ett större fordon står och väntar på att få köra in på ett garnisonsområde. Trafikljuset lyser rött och en bom avgränsar vägen.
Just nu finns bara beväringar i isolation på brigaden på grund av exponering, ingen är för tillfället sjuk i covid-19. Ett större fordon står och väntar på att få köra in på ett garnisonsområde. Trafikljuset lyser rött och en bom avgränsar vägen. Bild: Malin Valtonen / Yle Finlands försvarsmakt,försvarsmakten,Nylands brigad,Dragsvik, Raseborg,militärfordon

"Goda nyheter", säger Nylands brigads stabschef Mika Immonen och berättar att den sista coronapositiva beväringen på garnisonen friskförklarades i dag (28.10).

På tisdag (3.11) tar isolationen och karantänen slut för drygt tio beväringar som tidigare exponerades för smittan.

Immonen konstaterar att det blir vaktombyte på söndag (1.11) då ungefär en tredjedel beväringar åker på permission och en tredjedel återvänder.

- Hoppas att alla beväringar som återvänder från permissionen på söndag är friska och att ingen har exponerats för coronaviruset, säger Immonen.

Slut på tältlivet

Vid Nylands brigad har man tagit i bruk tält på garnisonsområdet i Dragsvik.

Orsaken är att man behöver en del av en kasern för beväringar som är isolerade på grund av att de har exponerats för coronasmitta. De som inte är isolerade måste bo i tält.

Tillsammans med Raseborgs stad har man nu letat fram en lösning på problemet. Nylands brigad får hyra mer rum i samma byggnad som man nu har brigadens hälsostation.

Rummen på omkring 400 kvadratmeter kan användas för de beväringar som är isolerade på grund av exponering.

Lokalerna kan separeras i två delar vid behov så att halva delen används för sjuka och andra för isolerade beväringar.

Kort avstånd

Hälsostationen sköts av det militärmedicinska centret och byggnaden ligger på Ekåsens område mellan garnisonen och Raseborgs stads stadshus.

- Det är en mycket praktisk lösning då hälsostationens personal finns där varje vardag i samma lokal bakom en dörr. Det är dessutom bara mellan 300 och 400 meter mellan hälsostationen och brigadområdet, säger stabschef Mika Immonen.

Stabchef Mika Immonen står vid porten till ett garnisonsområde. Han ler och tittar in i kameran.
Mika Immonen är nöjd med lösningen. Stabchef Mika Immonen står vid porten till ett garnisonsområde. Han ler och tittar in i kameran. Bild: Malin Valtonen / Yle Finlands försvarsmakt,försvarsmakten,Nylands brigad,Dragsvik, Raseborg,mika immonen

De nya lokalerna blir inte lediga genast utan det är först den 16 november de kan tas i bruk.

- Sedan tar det ett par dagar för oss att möblera rummen, säger Immonen.

I ett skede diskuterades det tidigare äldreboendet Hagahemmet som en möjlighet, men det här är en mycket bättre lösning, understryker Immonen.

- Nu behöver vi inte längre använda kasernen för isolering.