Hoppa till huvudinnehåll

“Jag höll febern nere med Burana” – många går snuviga på jobb under pandemin

Servitör tar beställning
Flera personer, särskilt inom restaurangbranschen, bekräftar att de har gått sjuka på jobb. Servitör tar beställning Bild: Mostphotos restauranger,servitörer

Lågavlönade personer som inte kan jobba på distans låter bli att testa sig för covid-19. De går snuviga på jobb och kan i vissa fall också pressas av sina arbetsgivare att gå på jobb fastän de är sjuka.

Det bekräftar flera personer vi pratat med - särskilt inom restaurangbranschen.

– Jag var på jobbet och höll febern nere med Burana. Då jag började känna mig sjuk tog jag kontakt med min chef som sa att det inte finns något han kan göra åt saken, att vi måste öppna. Så jag gick på jobb, säger Jonas som jobbar heltid inom restaurangbranschen.

Jonas behöver alla arbetsskift han kan få. I början av pandemin blev han permitterad och är nu skuldsatt.

– Jag hade tänkt sjukanmäla mig men sedan fick jag veta att man inte får lön för den tiden som man väntar på testsvar. På jobbet måste jag gå in i ett annat rum för att nysa. Jag var sjuk på jobbet i åtminstone tre dagar innan jag gick och testade mig på mina lediga dagar.

Enligt Jonas är det mycket vanligt att gå sjuk på jobb inom restaurangbranschen, också före pandemin. Under prövotiden förloras jobbet lätt om man anmäler sig sjukledig för ofta.

kvinna vid havet
Marie har varit på jobb med lite förkylningssymptom. Det är inte Marie på bilden. kvinna vid havet svarthårig kvinna

“Jag tjänar så lite pengar att jag inte vill säga nej till turer”

Distansjobb har varit mycket på tapeten på senaste tiden, men det finns personer som inte har den möjligheten.

Marie jobbar inom socialt arbete och kan inte utföra sitt arbete på distans.

Marie har 0-timmars kontrakt och garanteras inga turer. Hennes arbetsgivare kan ringa henne när som helst för att erbjuda henne turer - också till samma kväll.

– Jag har nog känt att jag har lite ont i halsen, lite snuva, hes röst eller hosta men jag har gått på jobb ändå. Jag tjänar så lite pengar att jag inte vill säga nej till turer, säger Marie.

Om hon skulle gå och testa sig, riskerar hon att tvingas säga nej till turer – och då förlora viktig inkomst.

– Vi går genast och testar barnen om de har det minsta symptom, och det är nästan alltid något barn i karantän - men jag testar inte mig själv även om jag har samma symptom som barnen.

Enligt Marie är lösningen att hon som inhoppare och låginkomsttagare garanteras ett snabbtest. Då behöver hon inte vara rädd för att förlora en veckas inkomster.

Nenäliinoja, kahvikuppi ja silmälasit pöydällä.
Fridas chef sa att det är onödigt att hon testar sig om hon inte har feber. Nenäliinoja, kahvikuppi ja silmälasit pöydällä. Bild: Unsplash Förkylning,snuva

“Jag skulle ha förlorat 500-600 euro om jag hade testat mig”

Frida sitter i samma båt, men pressen att gå sjuk på jobb kommer från hennes chef.

Frida jobbar inom restaurangbranschen, och är fortfarande på prövotid. På fredag morgon började hon känna sig sjuk - hon hade ont i halsen och kontaktade sin chef.

– Min chef sa att om jag frivilligt testar mig så får jag ingen lön då jag är i karantän, och att det är onödigt att jag testar mig då jag inte har feber. Så jag gick på jobb hela veckoslutet fastän jag hade ont i halsen och kände mig trött, säger Frida.

Speciellt i kortvariga anställningsförhållanden är varken arbetsgivare eller FPA skyldiga att ersätta inkomstbortfallet.

– Jag räknade ut att jag skulle ha förlorat 500-600 euro om jag hade testat mig - och det har jag inte råd med, säger Frida.

Arbetstagarna vill följa rekommendationerna, men deras förutsättningar tillåter det inte.

– Man vill ju följa rekommendationerna, tänk om jag är på jobb och smittar någon. Jag tänkte till och med på att ljuga och säga att jag har feber för att få sjukledighet, men det gjorde jag inte.

Frida tycker att arbetsgivare inom alla branscher borde ta situationen mer seriöst.

Vikarier kostar mycket och det finns ont om personal

Restaurangbranschen har lidit ekonomiskt under pandemin.

Det kan vara en orsak till att arbetsgivare i vissa fall kan pressa sina arbetstagare att gå snuviga på jobb - det säger Timo Lappi, Verkställande direktör på Turism- och restaurangförbundet MaRa.

– Kassorna är tomma i restaurangerna och det finns ont om personal. Det är alltid någon som har ont i halsen eller hosta. Det kostar mycket att ha vikarier på jobb då man inte har tillräckligt med kunder, säger Lappi.

Enligt Lappi finns det ingen godtagbar orsak att gå sjuk på jobb. Han säger att arbetstagare i första hand ska diskutera med sina arbetsgivare, och i andra hand med fackförbundet.

– Det finns alla sorters arbetsgivare, men när man är sjuk ska man inte gå till jobbet och smitta andra. Inte i normala fall, men speciellt inte nu med corona. Det är förbjudet, säger Lappi.

Jonas, Marie och Frida heter egentligen någonting annat. Alla arbetstagares identiteter är anonymiserade för att skydda deras anställningsförhållanden.

Svenska Yle har pratat med flera personer utöver dessa som inte kan jobba på distans, och som är i liknande situationer.

Läs också