Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Sjuka går på jobb för att inte förlora lön i väntan på coronatestresultat – och fyra andra nyheter att ha koll på

Servitör tar beställning
Servitör tar beställning Bild: Mostphotos restauranger,servitörer

God morgon! Här är fem nyheter att ha koll på den här onsdagsmorgonen.

Många går på jobb trots att de är sjuka – vill inte testa sig för covid-19 på grund av utebliven lön

Lågavlönade personer som inte har möjlighet att jobba på distans låter bli att testa sig för coronaviruset och går ibland snuviga på jobb. Det här för att inte gå miste om sin lön medan de väntar på testresultatet.

I vissa fall pressas också de anställda av sina arbetsgivare att gå på jobb fastän de är sjuka.

– Jag var på jobbet och höll febern nere med Burana. Då jag började känna mig sjuk tog jag kontakt med min chef som sa att det inte finns något han kan göra åt saken. Så jag gick på jobb, säger en av de som Svenska Yle pratat med.

– Jag räknade ut att jag skulle ha förlorat 500-600 euro om jag hade testat mig – och det har jag inte råd med, säger en annan.

Vastaamo-fallet: vad har hänt och vad vet vi?

Har du svårt att hänga med i svängarna gällande fallet Vastaamo? Mycket har hänt under de senaste dagarna och det kommer ständigt ny information.

Vi har sammanställt en artikel med all fakta som finns nu om det dataintrång som uppmärksammades den 21 oktober.

Psykoterapicentret Vastaamos logo.
Vi uppdaterar dig om allt du behöver veta om Vastaamo-fallet. Psykoterapicentret Vastaamos logo. Bild: Petteri Bülow / Yle psykoterapi,skyltar

I artikeln kan du läsa allt om vad vi vet om dataintrånget, vilka uppgifter som stulits och hurudana uppgifter som publicerats, vad vi vet om utpressningen och utpressaren samt polisens utredning.

Har du drabbats av dataintrånget? I den här artikeln hittar du tips på vad du ska göra.

Regeringsprogrammet lovade förbättringar i undervisningen i svenska och obligatorisk studentsvenska – hittills har inget hänt

Regeringsprogrammets mål att göra det andra inhemska språket obligatoriskt i studentexamen igen och att utvärdera ett program för att stärka språkundervisningen har hittills inte resulterat i något.

Språklärare hoppas på fler undervisningstimmar, men hittills har alltså ingenting hänt.

Elever i en skolklass.
Hur ska det gå med språkundervisningen? Elever i en skolklass. Bild: Jari Kovalainen / Yle Tusby,grundskolans högstadium,högstadie- och gymnasieskolor,grundskolan,Koululainen,elev,lärare,Lektion,skolan (fenomen),skolor (läroinrättningar),utbildning,statliga läroplaner,läroplaner,Gymnasiets läroplan,Enhetsskola,enhetsskolsystem,enhetsskolor,läroplikt,undervisning,undervisning

I oktober i fjol deltog undervisningsminister Li Andersson i ett seminarium där hon enligt arrangörerna lovade tillsätta en utredning i början av år 2020 och bjöd in nätverket Svenska nu att delta i beredningen. Ännu har inga intressegrupper hörts.

– Nu lever vi redan i oktober. I regeringsprogrammet står att det ska göras så fort som möjligt. Jag hoppas verkligen att man nu skulle komma vidare med den här frågan, säger Svenska nu:s projektchef Mikael Hiltunen.

Filmen Tove är den mest sedda finlandssvenska filmen någonsin

Har du redan sett filmen Tove – som handlar om Tove Jansson – på bio? Då är du en av över 100 000 finländare som gjort det.

Det är rekordmånga biobesök för en finlandssvensk film.

– Det har gått otroligt bra. Vi har fått ett fantastiskt mottagande, fina recensioner och folk hör fortfarande dagligen av sig på sociala medier och berömmer filmen, säger Andrea Reuter som är producent för filmen.

Närbild på Tove (Alma Pöysti) som har en cigarett i munnen samtidigt som hon målar en tavla.
Tove Jansson spelas av Alma Pöysti i filmen. Närbild på Tove (Alma Pöysti) som har en cigarett i munnen samtidigt som hon målar en tavla. Bild: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi Tove Jansson,Alma Pöysti,Tove

Filmen har sålts till över 30 länder.

– Nu är det några steg kvar ännu. Nästa steg är den svenska biolanseringen och att filmen ska bli Oscarsnominerad.

USA: Stenhård kamp om latinorösterna i Florida

Floridas 2,5 miljoner latinoväljare kan ha en avgörande roll i det amerikanska presidentvalet. Väljargruppen är brokig och åsikterna om president Trump går starkt isär bland de väljare Svenska Yle träffar i Miami.

Många kubanamerikanska väljare hyllar Trump, medan andra föraktar honom.

Nuori nainen katsoo kameraan.
Carolina Hidalgo-McCabe röstar på Joe Biden. Nuori nainen katsoo kameraan. Bild: Jenny Matikainen / Yle Miami,Presidentvalet i USA 2020

– Jag röstar på Biden för att det ska gå att leva här också i framtiden, säger en av väljarna och räknar också upp andra skäl till sitt val: hälsovården, kvinnornas rättigheter och ekonomisk rättvisa.

– Han är en fantastisk president och vi är tacksamma att ha honom. Som invandrare är jag glad över att Trump hjälper latinamerikanska länder att befrias från socialismen, säger en som röstar på Trump.

Dagens väder

En mild sydlig luftström dominerar och vädret är molnigt och tidvis förekommer regn eller duggregn.

I väster ligger temperaturen mellan 8 och 12 grader, i öster mellan 7 och 11 grader, i norr mellan +3 och 7 grader.

I mellersta och norra Lappland är det mellan +3 och -5 grader.

Läs också