Hoppa till huvudinnehåll

Regeländring krävs för att spela slutserierna i fotbollsligan – IFK Mariehamns vd: "I ärlighetens namn blir det tajt, allt ska lyckas till 100 procent"

 HJK:s Riku Riski och MIFK:s Mikko Sumusalo kämpar om bollen
IFK Mariehamn möter HJK på söndag. HJK:s Riku Riski och MIFK:s Mikko Sumusalo kämpar om bollen Bild: Matti Raivio/All Over Press IFK Mariehamn,HJK Helsingfors,Fotbollsligan

Ska fotbollsligan blåsas av efter 22 grundseriematcher eller blir det en övre och en nedre slutserie som planerat? Ligan skulle fatta beslutet i dag, men stötte på en regelfråga som gäller slutdatumet för när ligan senast ska vara slutspelad.

Enligt nuvarande regler ska fotbollsligan vara slutspelad den 22 november. På grund av flyttade matchdatum vill ligan senarelägga datumet till den 30 november. Men det här kräver en regeländring som Bollförbundets styrelse ska ta ställning till på torsdag.

IFK Mariehamns vd Peter Mattsson sticker inte under stol med att han tycker att ligan kunde blåsas av efter grundserien.

– Jag tycker att i de här coronatiderna skulle det vara klokast att bara spela 22 omgångar men, blir det ett beslut att vi spelar 27 så spelar vi 27, konstaterar Mattsson när Yle Sporten ringer upp honom genast efter beslutet.

IFK Mariehamn hör till de lag som drabbats av corona och ska möta tabellettan HJK på söndag efter att spelarna varit i tio dagars karantän. Ett upplägg som inte känns riktigt rättvist, tycker Mattsson.

– Vi har match på söndag och spelarna kan träna tillsammans första gången efter karantänen först på fredag. De hinner med bara 1–2 träningar och då har man suttit hemma i tio dagar före det.

Tveksam till om tidtabellen håller

Mattsson är också skeptisk till att det hjälper att flytta fram slutdatumet för när ligan ska vara slutspelad till den 30 november. Behöver man flytta ytterligare matcher kan tidtabellen ändå blir för knapp.

– Det kommer att bli tajt tror jag i ärlighetens namn att kunna spela 27 omgångar, då ska allt lyckas till hundra procent. Jag tror att det är stor sannolikhet att det blir corona i flera lag och då kan det bli mindre matcher än 27 och det känns inte riktigt rättvist.

Inga beslut i division 1 heller

Klubbarna i division 1 har inte heller kommit fram till något beslut. Frågan går nu vidare till förbundsstyrelsen, som väntas ta ställning också i det här fallet på torsdag.

Enligt FF Jaros vd Fredrik Haga har klubbarna stött och blött frågan flera gånger utan resultat. Åsikterna går isär, beroende på positionen i serien.

– I dag var det väl ungefär hälften som vill fortsätta serien och hälften som vill avsluta direkt. Många lag som inte har något att spela för. De som kanske har störst intresse är väl Jaro och AC Kajaani. Man vill ju spela serien till slut.

Jaro har spelat 20 matcher och ligger trea i tabellen efter AC Oulu och KTP.