Hoppa till huvudinnehåll

Världens snabbaste man överklagar avstängningen – Cas får ta ställning till om Colemans förklaring håller

Christian Coleman
Coleman överklagar domen till CAS Christian Coleman Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press Christian Coleman

Sprintstjärnan Christian Coleman överklagar domen som innebär att han missar sommar-OS i Tokyo. Coleman stängs av i två år på grund av att han upprepade gånger har missat dopningstest.

Efter det senaste fallet stängdes Coleman av tillsvidare av det internationella friidrottsförbundets integritetsenhet, AIU. Redan då stod det klart att han riskerar en avstängning i två år. Coleman missade ett dopningstest i december i fjol, vilket var hans fjärde miss sedan juni 2018 och hans tredje miss inom loppet av tolv månader.

Coleman hävdar själv att han vid det senaste tillfället var och handlade julklappar, men den förklaringen godtogs inte av AIU. Coleman stängs av i två år, fram till den 13 maj 2022 och missar OS i Tokyo nästa sommar.

Slarv eller hänsynslöst beteende

AIU konstaterar följande enligt nyhetsbyrån Reuters:

"Vi ser tyvärr inte att det finns några trovärdiga förmildrande omständigheter som kunde förkorta en avstängning på två år."

"Vi ser det tyvärr som att idrottaren har slarvat eller betett sig hänsynslöst."

När domen gavs offentlighet meddelade hans agent Emanuel Hudson att domen överklagas till idrottens skiljedomstol Cas.

"Det är ett olyckligt beslut som kommer omedelbart att överklagas till Cas. Han kommer inte att ge några kommentarer innan fallet behandlats juridiskt."

Coleman tog sitt första VM-guld i Doha med tiden 9,76 sekunder. Han har också VM-silver på både 100 meter och 4x100 meter från 2017. Han har aldrig testat positivt för dopning.

Läs också