Hoppa till huvudinnehåll

Flera dagar fullbokade till influensavaccinering i Borgå - Lovisa hoppas på invånarnas eget initiativ via e-tjänsten

En läkare håller upp en burk med influensavaccin i början av året.
Vaccineringen mot säsongsinfluensa börjar vid hälsostationerna i november. En läkare håller upp en burk med influensavaccin i början av året. Bild: EPA/JUSTIN LANE vaccinering

Östnylänningarna kan nu boka tid till influensavaccinering. Borgåborna har varit flitiga, medan hälsovården i Lovisa hoppas att invånarna använder möjligheten till walk in utan tidsbeställning.

Personalen vid Näse hälsovårdscentral kan bara konstatera att Borgåbornas aktivitet motsvarar förväntningarna.

- Det ser bra ut. Folk har varit väldigt aktiva. Vi har elektronisk tidsbeställning för första gången och de har hittat den väldigt bra, säger avdelningsskötare Jaana Pietiläinen i Borgå.

Bokningarna började strömma in genast på måndagen och invånare har också ringt för att boka tid till influensavaccinering.

- Vi vaccinerar också folk som kommer till mottagningen i något annat ärende. Vi vaccinerar dem i samband med samma besök om de vill.

Upp till 250 kan vaccineras per dag

I Borgå hinner hälsostationen vaccinera fem personer samtidigt, med fem minuters mellanrum. Det här betyder i princip att upp till 250 personer kan få vaccinet per dag om alla tider bokas.

Men det gäller bara dem som uttryckligen bokat tid till influensavaccinering.

- Nu har vi redan fullt flera dagar, så med fem bokningskalendrar och femtio personer så det är redan flera hundra som har fått tid, säger Pietiläinen.

I Borgå inleds vaccinationerna i november.

De ges två-tre dagar i veckan från och med 11.11 och tre lördagar i november. I december ges vaccinationer två-tre dagar i veckan under de två första veckorna och en lördag.

Antalet dagar har utökats och det ges möjlighet till vaccinering även under vecka två och tre i januari.

Vid Näse hälsovårdscentral beaktar man säkerheten genom övervakade väntrum så att antalet kunder inte blir för många på en gång.

Personer uppmanas också komma tio minuter före utsatt tid för att väntrummen inte ska fyllas. Att bära munskydd hör i dag till de självklara rutinerna.

Lovisa hälsovårdscentral.
I Lovisa kan invånarna vaccinera sig utan att behöva köa i telefonen. Arkivbild. Lovisa hälsovårdscentral. Bild: Yle/Carmela Walder lovisa hälsovårdscentral

I Lovisa har hälsocentralen bara tagit emot några enstaka tidsbeställningar till influensavaccinering, men hoppas att invånarna aktiverar sig på egen hand.

- Vi ger också vaccinet när patienter besöker oss i andra ärenden om de vill ha det, säger serviceansvarige skötare Senja Kangas.

Kangas lägger stor vikt vid möjligheten att själv boka tid via e-tjänsten som är öppen dygnet runt.

- Vi har en walk in som fungerar utan tidsbeställning i tre veckor, men vi ser inte just nu hur många som använder den.

Via e-tjänsten Klinik kan Lovisa- och Lappträskbor boka en tid till vaccinering vilken tid på dygnet som helst, även kvällar och veckoslut. Sedan besöker man den plats där vaccinationen ges när det är öppet.

Här kan du vaccinera dig i Lappträsk och Lovisa

I Lovisa sker vaccineringen vid huvudhälsostationen (Öhmansgatan 4) 9-27.11 klockan 8-15 (varje vardag) och i Forsby (Storåkersvägen 2) 11.11 kl. 8-12.

Vid barnrådgivningen för barn mellan 6 månader och 6 år, 16.11 kl. 8-15.30 samt för barn och vuxna på huvudhälsostationen 12.11 och 17.11 på kvällen kl. 16-18.

I Lappträsk hälsogård (Lappträskvägen 25) 10.11, 17.11 och 24.11 kl. 8-15.

Vid hälsocentralerna i Lovisa och Lappträsk gäller motsvarande säkerhetsåtgärder som i hela regionen: hålla distans, använda munskydd och iaktta god hygien.