Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Rekordhög arbetslöshet på Åland och fyra andra nyheter att känna till

Torggatan i Mariehamn en halvklar dag.
Arbetslösheten på Åland har ökat i och med coronaepidemin. Torggatan i Mariehamn en halvklar dag. Bild: Henri Salonen oktober,2020,Mariehamn,Åland,gågator

Här är fem nyheter att ha koll på denna torsdagsmorgon.

Rekordhög arbetslöshet på Åland

Åland har drabbats extra hårt ekonomiskt av coronarestriktionerna som slog ner uttryckligen i de branscher som är starka på Åland, transport och turism.

Viking Linen laiva satamassa Maarianhaminassa.
Coronaåtgärderna har slagit hårt till mot Åland. Viking Linen laiva satamassa Maarianhaminassa. Bild: Henri Salonen oktober,2020,Mariehamn,Åland,hamnar

Ännu i februari hade Åland nästan ingen arbetslöshet alls, idag ligger siffrorna på samma nivå som under den värsta recessionen på 1990-talet.

Nokia presenterar delårsresultat

Nokia presenterar i dag ett delårsresultat. Under många år har Nokia till stor del levererat negativa ekonomiska nyheter.

Oberoende av hur bolaget har presterat under coronaårets tredje kvartal kommer Nokia sannolikt på längre sikt att få medvind av konkurrenten Huaweis problem.

Nokia tros kunna dra nytta av att allt fler länder inför restriktioner mot kinesiska Huawei .

Lidl drar in vitmögelost och getost

Lidl drar in vitmögelost och getost från 65 butiker i södra Finland. Orsaken är att tillverkaren hittat kolibakterier och listeria i produkterna. Det gäller märket Milbona och produkter som går ut 31.10.

Lidl
Det kan finnas samonella och listeria i ost som sålts på Lidl. Lidl Bild: Yle/Katja Mättö lidl

Lidl ber alla som köpt en dylik ost att inte äta av den och returnera produkten till butiken.

Muslimer uppmanas bojkotta franska produkter

Delar av den muslimska världen reagerar starkt emot Frankrikes starka försvar av yttrandefriheten.

Mies pitelee macronin kuvaa, jossa kengänjälki päällä
President Emmanuel Macrons mentala hälsa har ifrågasatts. Mies pitelee macronin kuvaa, jossa kengänjälki päällä Bild: Yasin Akgul / AFP Emmanuel Macron,Turkiet,protester,demonstrationer

Antifranska protester förekommer i många muslimska länder som känner sig kränkta, och nu uppmanas konsumenter att bojkotta franska produkter.

Coronan ställer till det för hjälpinsatser

Viljan att hjälpa andra är stor i Västnyland. Men flera organisationer och föreningar i Västnyland har på grund av coronapandemin stora utmaningar att få i väg hjälp till dem som behöver det mest.

Coronapandemin har försvårat hjälparbete i synnerhet utomlands i och med stängda gränser. På lokalt håll i Västnyland är frivilligarbetet ändå i full gång.

Dagens väder

I landets södra och mellersta del är det tämligen mulet och möjligen något regn. I natt lokalt dimma. Temperaturen 7...11 grader, i natt något lägre.

I Norra Österbotten och Kajanaland är det mulet och tidvis regn. Temperaturen 5...9 grader, i natt 3...7 grader.

I Lappland är det mulet och på många håll regn, lokalt blötsnö eller snö. Temperaturen i söder +2...+7 och i norr +2...-5 grader. I natt -2 och -12 grader.

Läs också