Hoppa till huvudinnehåll

“ransom_man” aktiverade sig - åtminstone 14 personer har betalat lösen till Vastaamo-utpressaren, säger F-Secures Hyppönen

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen
F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen bad i går att de som betalat lösen i Vastaamofallet skulle ta kontakt. Ett femtiotal personer har redan kontaktat honom. F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen Bild: Petteri Sopanen / Yle Mikko Hyppönen,F-Secure,Forskningsdirektör,Data security expert

Utpressaren i fallet med psykoterapicentret Vastaamo aktiverade sig under natten, säger datasäkerhetsföretaget F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen till Yle. Utpressaren, som använder pseudonymen "ransom_man", hade varit tyst sedan i lördags.

Till radioprogrammet Radio Suomen Päivä säger Hyppönen att utpressaren tömde de bitcoinkonton dit offren hade betalat lösensummor vid tretiden förra natten.

- Därifrån har bitcoins flyttats vidare av "ransom_man", sade Hyppönen.

Hyppönen bad i går på Twitter att de offer i Vastaamofallet som betalat lösen ska ta kontakt med honom. Hyppönen säger att ett femtiotal personer tagit kontakt, och att åtminstone 14 har betalat lösensumman på 200 euro.

Majoriteten av dem som tagit kontakt har varit personer som velat betala lösensumman, och försökt göra det. I 14 av fallen säger Hyppönen att han kan se att det verkligen har lyckats.

Sammanlagt bedömer Hyppönen att den eller de som ligger bakom utpressningen kommit över några tusen euro.

“Vi är på spåren”

Hyppönen säger att han inte har sett någon direkt kommunikation från utpressarhåll. Han bedömer att personen eller personerna bakom dataintrånget har som mål att sopa igen efter sig, så det inte ska gå att se var pengarna de kommit över slutligen hamnar.

Hyppönen påminner också om att bitcoins inte är helt anonyma - precis som valuta i den verkliga världen är de svåra att spåra, men det går.

- Vi kan utgå från att de som ligger bakom attacken försöker flytta bitcoins vidare också i fortsättningen, men vi är på spåren och försöker hänga med.

Hyppönen säger att man vet var kryptovalutan finns just nu. Idealsituationen skulle enligt honom vara att förövaren skulle försöka växla bitcoins till euro, dollar eller rubel någonstans, så att man också i den reella världen skulle få fatt i vart pengarna är på väg. Det här har ändå inte hänt ännu.

Enligt den information man har nu bedömer Hyppönen att förövaren är från Finland.

- Bilden har förändrats under veckan åt olika håll, men just nu skulle jag nog tippa att det är en ensam finländsk förövare.

“Exceptionellt kallblodigt”

Vastaamofallet är exceptionellt också internationellt, och har nått över nyhetströskeln också i utlandet.

- Vi känner inte till något liknande fall där, man går in i en psykoterapikliniks uppgifter och utpressar klienter med dem. Dådet är exceptionellt kallblodigt, konstaterar han.

Det finns en risk att förövaren aldrig åker fast, men Hyppönen lovar att ingen kommer att slappna av innan man med säkerhet kan säga ifall fallet går att lösa eller inte.

Hyppönen säger också att personer som betalat lösen till utpressaren fortfarande gärna får kontakta honom. Han säger att han förstår att fallet är känsligt, men att all information nu är viktig för att ta fast utpressaren.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel F-Securen Hyppönen: Ainakin 14 ihmistä on maksanut Vastaamon kiristäjälle ensimmäisen kiristyssumman – "Ransom Man" aktivoitui viime yönä skriven av Susanna Siironen. Svensk översättning av Lukas Lindström.