Hoppa till huvudinnehåll

Sämre än väntat för Nokia under juli-september - rörelsevinsten ändå större än i fjol

Nokian info toimitusjohtajan vaihdosta
Under många år har Nokia till stor del levererat negativa ekonomiska nyheter. Nokian info toimitusjohtajan vaihdosta Bild: Pekka Tynell / Yle Nokia Abp

Teknologibolaget Nokia har presenterat sitt delårsresultat för årets tredje kvartal. Nokias omsättning och resultat är något mindre än väntat.

Omsättningen uppgick till knappa 5,3 miljarder euro i juli-september, medan förväntningen bland analytiker var 5,4 miljarder euro.

Under samma period i fjol uppgick omsättningen till nästan 5,7 miljarder euro.

Rörelsevinsten var högre än under motsvarande period i fjol (350 jämfört med 264 miljoner euro).

Coronapandemin har inverkat på resultatet via nedstängning av fabriker till ett värde av cirka 200 miljoner euro under årets nio första månader. Inga coronarelaterade fabriksstängningar förekom längre i juli-september.

Resultatet är det första sedan Pekka Lundmark tillträdde som verkställande direktör i augusti.

Lundmark uppger i pressmeddelandet att 2021 blir ett ekonomiskt utmanande år för Nokia och att bolaget kommer att tvingas genomföra förändringar.

Nokia meddelade nyligen att bolaget är ett av 14 företag som valts av den amerikanska rymdorganisationen Nasa för att utveckla ny teknologi till månen.

Nokia ska utveckla det första nätverket i rymden som ska vara etablerat i slutet av år 2022.

Läs mera:

Analytiker: Nokia kan dra nytta av att allt fler länder inför restriktioner mot kinesiska Huawei

Nordiska teknologibolag som Nokia och Ericsson kan dra nytta av utbredda misstankar mot kinesiska bolag. Att båda är oberoende bolag från öppna länder innebär en konkurrensfördel.