Hoppa till huvudinnehåll

USA:s representanthus väljer president ifall det omstridda presidentvalet blir oavgjort - Pelosi kämpar hårt inför kongressvalet

Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, svingar klubban.
Pelosi ser bland annat Alaskas delegation i representanthuset som en möjlig delegation där demokraterna kan vinna majoritet. Delegationens enda representant, republikanen Don Young, har representerat Alaska under hela 24 mandatperioder. Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, svingar klubban. Nancy Pelosi,USA,riksrätt,USA:s representanthus

Det är inte bara dags för USA:s presidentval den tredje november utan också för kongressval. Kongressvalet kan bli extra intressant den här gången, särskilt om presidentvalet skulle bli oavgjort. Då går kampen vidare till representanthuset.

I årets kongressval står alla representanthusmandat och 35 senatorsplatser på spel. Men delstatens röst på presidentkandidat är också i vågskålen.

Ifall elektorskollegiet inte lyckas rösta fram en vinnare i presidentvalet, alltså ifall till exempel ingendera kandidaten får minst 270 elektorsröster, är det upp till representanthuset att avgöra valet.

Vad innebär det i praktiken?

Fler blå ledamöter, fler röda delstater

Representanthuset kontrolleras för tillfället av Demokraterna i och med att Demokraterna har flest ledamöter i kammaren.

Däremot är det Republikanerna som just nu kontrollerar majoriteten av delstaternas delegationer. Republikanerna har med andra ord majoritet i fler delstater än vad Demokraterna har.

De som röstar demokratiskt tenderar ofta att bo nära varandra, och i större städer - medan republikanska väljare är mer utspridda i fler delstater i stora delar av landet.

Till exempel har Demokraterna majoritet i Kalifornien, som har hela 53 platser i representanthuset. Jämförelsevis har Republikanerna majoritet i mindre tätbefolkade delstater, som till exempel i Idaho med två platser, i Wyoming med en, samt i North Dakota och i South Dakota med en plats var.

Fullsatta bänkrader i USA:s representanthus.
Om presidentvalet blir en fråga för representanthuset vinner den kandidat som får minst 26 delstater på sin sida. Fullsatta bänkrader i USA:s representanthus. USA:s representanthus

Trump skulle vinna ifall representanthuset avgjorde nu

Delstatens delegation utgörs av de representanter som valts till representanthuset, oavsett parti.

Ledamöterna i delegationen måste enas om vem som får delstatens enda presidentröst, alltså vinner det parti som har vunnit flest ledamöter i delstaten.

Det är därmed till Republikanernas fördel att ha majoritet i flera delstater, också i de mindre med färre representanthusplatser, eftersom varje delstat får en röst i fall presidentvalet avgörs i representanthuset.

Om valet avgjordes av representanthuset i dag innebär det därför att Republikanernas kandidat Donald Trump skulle vinna.

USA:s kongress

  • Kongressen är USA:s högsta lagstiftande församling.
  • Den består av två kammare, senaten och representanthuset.
  • Representanthuset har 435 ledamöter och senaten 100.
  • Valet till representanthuset gäller alla 435 mandat.
  • I representanthuset sitter man två år i taget.
  • Valet till senaten gäller vanligtvis en tredjedel av platserna, i år 35 stycken.
  • Alla 50 delstater har två senatorer var och mandatperioden är sex år.
  • Senaten betraktas som överhuset i USA:s federala folkrepresentation och representanthuset är underhuset.

Pelosi försöker vända på steken

Det krävs majoritet, det vill säga 26 av 50 delegationsröster i representanthuset för att avgöra ett presidentval i representanthuset.

Just nu har 26 delstater en republikansk majoritet i sin delegation och endast 22 har en demokratisk.

I två delstater, Pennsylvania och Michigan, har partierna lika många delegationsmandat.

Representanthusets talman och demokraten Nancy Pelosi är ute efter att vända på steken och omvandla republikanska röster till demokratiska i kongressvalet.

Pelosi för en hård kampanj i de delstater där kampen mellan delegationskandidaterna är som jämnast.

Det finns möjlighet att ändra på förhållandena till exempel i Florida, där Republikanerna har majoritet med endast ett mandat, och i Texas, där Demokraterna bara behöver fem mandat för att få majoritet.

Ett bildcollage på USA:s vicepresidentkandidater, republikanernas Mike Pence (t.v.) och demokraternas Kamala Harris.
I ett verkligt exceptionellt scenario kan Pence eller Harris få tillträda presidentposten i januari. Ett bildcollage på USA:s vicepresidentkandidater, republikanernas Mike Pence (t.v.) och demokraternas Kamala Harris. Bild: EPA, AFP (Collage: Sarah Lönnqvist) Mike Pence,Kamala Harris,USA,Presidentvalet i USA 2020,Presidentval i USA

Mike Pence eller Kamala Harris kan få sitta på presidentposten

Medan det är representanthuset som väljer presidenten om presidentvalet blir oavgjort, så får senaten välja vicepresident.

Till skillnad från representanthusets ledamöter får alla senatorer en röst var.

Om representanthuset inte lyckas rösta fram en president innan den nya presidenten ska installeras så tar vicepresidenten över presidentposten tills representanthuset enats.

Källor: AP, CNN, Brookings

Läs också