Hoppa till huvudinnehåll

15 000 polisanmälningar i Vastaamofallet hittills - polisen rätt förtegen om utredningen

En del av en mobilskärm mot en blå bakgrund. I texten syns bland annat ransom_man som har med Vastaamofallet att göra.
Polisen uppmanar att offren gör en polisanmälan om fallet. En del av en mobilskärm mot en blå bakgrund. I texten syns bland annat ransom_man som har med Vastaamofallet att göra. Bild: Silja Viitala / Yle Helsingfors,internet,oktober,2020,utpressning,Tor-nätverk,Tor Browser,imageboard,dark web,Tor (Anonymity network),Vastaamodataintrånget,Psykoterapicentret Vastaamo

Polisen har redan fått ta emot cirka 15 000 polisanmälningar angående dataintrånget på psykoterapiföretaget Vastaamo och den efterföljande dataläckan.

Anmälningarna handlar om både eventuell spridning av personuppgifter på nätet och utpressning.

Polisen uppmanar att offren gör en polisanmälan om fallet.

Samtidigt har polisanmälningarna just nu ingen inverkan på hur utredningen framskrider. Polisen kommer att återkomma till polisanmälningarna senare.

Utredningsledaren kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen säger att polisen måste vara fåordig om själva utredningen. Den eller de skyldiga skulle kunna dra nytta av uppgifter om utredningen.

Leponen säger att polisens högsta prioritet är att gripa de misstänkta och förhindra att offren drabbas av till exempel material som sprids på nätet.

Polisutredningen har pågått sedan den 29 september i år, då Vastaamo polisanmälde fallet.

Tacksamma för tips

Polisen är tacksam för alla tips om fallet bland annat från hackare.

Samtidigt hoppas polisen att spekulationer i offentligheten eller till exempel olika slags kampanjer inte ska försvåra utredarnas arbete eller i värsta fall förhindra att den skyldiga åker fast.

Läs också