Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Guldet i vågskålen då TiPS möter HJK i ödesmatch – håller den unga truppen för pressen?

TiPS eller Åland United? De seriösa guldkandidaterna i den Nationella ligan har kokats ner till två lag. Ska TiPS tonårstrupp hålla hela vägen in i kaklet? Vi listar samtalsämnena inför fredagens heta möte mot HJK, som sparkar i gång på TV2 klockan 18.

Framtiden är här. Det är bara att snegla på TiPS trupp för att inse det: 18 av de 24 spelarna är födda på 2000-talet.

Frågan är om den ungdomliga energin räcker ända fram till mästerskapet. Med två omgångar kvar att spela ligger TiPS och Åland United nämligen sida vid sida.

Problemet för TiPS är att ÅU har en klart bättre målskillnad. Laget från Dickursby måste alltså skrapa ihop fler poäng än ÅU för att bli mästare.

Därför kan titelracet avgöras redan i helgen. Om TiPS förlorar mot HJK samtidigt som ÅU slår KuPS på lördag kan man börja gravera in det åländska lagets namn på pokalen.

Med andra ord är utgångsläget läckert då TiPS och HJK möts i Myrbacka på fredagskvällen. Det här ska ni hålla i bakhuvudet inför matchen:

1. Fjärilar i magen eller fullt fokus?

TiPS har redan förlorat ett race mot ÅU i år. I början av oktober föll laget i cupfinalen med 1–2. Den unga truppen hade inte det som krävdes för att sopa hem cuptiteln.

– Det syntes att vi är gulnäbbar, säger TiPS tränare Pauliina Miettinen.

Läget i laget är tipptopp inför matchen mot HJK. Förutom långtidsskadade kaptenen Roosa Ariyo är samtliga spelare tillgängliga och motiverade.

Men en fråga återstår: Hur kommer spelarna att reagera i stridens hetta den här gången? Det är upp till nyckelspelare som Nora Lehto (nummer 14) och Oona Siren (4) att fortsätta leverera.

Nora Lehto springer med bollen i Finlands match mot Tjeckien i kvalet till U19-EM.
Framtidslöftet Nora Lehto har gjort sju mål i ligan i år – och tidigare blixtrat till i juniorlandslaget. Nora Lehto springer med bollen i Finlands match mot Tjeckien i kvalet till U19-EM. Bild: Yle/Sebastian Backman fotboll,women's U19 association football,damfotboll,Nora Lehto

2. Satsning på brons eller CL?

HJK föll av mästerskapståget genom att förlora mot Honka och strider närmast om bronset. Den regerande mästaren har dessutom annat att tänka på. Närmare bestämt ett Champions League-möte på Island nästa vecka.

På onsdag kommer HJK att ställas mot den isländska tabelltvåan Valur. Det är en match som gäller – inget returmöte ordnas.

Frågan är om HJK ser matchen mot TiPS som en bra uppladdningsmatch för CL-mötet eller som ett nödvändigt ont. Är det A- eller B-truppen som tränaren Jonne Kunnas skickar ut på plan?

Essi Sainio skjuter i regnet.
Essi Sainio är visserligen i toppform – men också 34 år gammal. Ska hon orka spela i tre matcher på en vecka? Essi Sainio skjuter i regnet. Bild: Lehtikuva Essi Sainio,HJK Helsingfors (kvinnornas laget)

Det är sannolikt att vissa nyckelspelare inte kommer att spela 90 minuter. Stjärnan och måldrottningen Essi Sainio spelade till exempel landslagsfotboll så sent som i tisdags och behöver antagligen vila benen.

3. Hemmaplansfavören försvann: "Fräckt och irriterande"

Till TiPS förtret blir det ingen hemmaplansfavör i matchen.

Drabbningen flyttades från lagets ordinarie hemmaplan till Myrbacka stadion i Vanda. Det får tränaren Miettinen att gå i taket. Hon är förbannad på att staden inte sett till att fotbollsförhållandena är bättre – och frågar sig om det samma hade hänt i en herrligamatch.

Miettinen, som tidigare tränade i USA, använder ett engelskt uttryck för att beskriva situationen: shitshow.

– Det är både fräckt och irriterande.

Matchen sänds på TV2 och Arenan med start klockan 18. Sebastian Backman kommenterar på svenska.

Kommentatorns tips:

I augusti slutade det första mötet mellan lagen 0–0. Den här gången är en liknande matchbild att vänta: noggrann fotboll med lågt liggande backlinjer.

Att spräcka nollan kommer att bära långt. TiPS lyckas till slut göra just det och radar upp sin tredje raka 1–0-seger i ligan.

Läs också