Hoppa till huvudinnehåll

En stor del av coronafallen i Österbotten konstateras nu i Närpes: "Visst ser vi med oro på det hela"

En infoskylt med kartor över Närpes. Till vänster om skylten två gula parkbänkar.
I Närpes har man haft coronafall bland annat på äldreboenden och daghem. En infoskylt med kartor över Närpes. Till vänster om skylten två gula parkbänkar. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,infoskylt

Coronaläget i Österbotten har lugnat ner sig en aning, men det finns fortfarande kommuner där läget förvärras. Incidenstalet i Närpes ligger över 300.

På torsdagen rapporterade Vasa sjukvårdsdistrikt om 16 nya coronafall, varav sex kom från Närpes.

– Klart att vi ser ett förvärrat läge. Vi har dagligen nya smittor, men det är ändå på något sätt stabilt. Jag ser ändå ljusning eftersom vi ser mest sekundära smittor, säger ledande läkare Anna-Maria Sandberg.

Förra veckan konstaterades sammanlagt 19 nya fall i Närpes och hittills har man den här veckan haft tio nya fall. I en stad med kring 9 000 invånare ger det ett incidenstal på över 300.

– Visst ser vi med oro på det hela. Vi har mindre befolkning än Vasa så vi har inte på så sätt så många fall, men incidenstalet blir ändå högt. Klart att det är oroväckande, konstaterar Sandberg.

Håller fast i lokala restriktioner

I övriga Österbotten har man redan börjat lätta på restriktionerna, men i Närpes håller man än så länge fast vid lite strängare restriktioner.

– Vi har inte haft några konstaterade smittfall i skolvärlden, men som en försiktighetsåtgärd så gick andra stadiet på distans för två veckor, säger Sandberg.

– Sådana lokala restriktioner får vi hålla fast i då övriga distriktet har det lugnare.

Däremot har man haft konstaterade smittor på äldreboenden och daghem.

– Glädjande nog kan vi säga att på de två seniorboenden som sattes i karantän förra veckan har det inte skett någon vidare smittspridning. Klienterna och personalen har återgått till sitt vanliga liv.

– Daghem har vi i karantän ännu under denna vecka och där har vi inte heller sett några nya smittor som har uppdagats.

Rubriken uppdaterad 30.10.2020 klockan 9.58.

Läs också