Hoppa till huvudinnehåll

Gör en rolig sovplats åt en katt i en gammal radio

Katter är både akrobatiska och klumpiga på samma gång och oavsett hur det går ser de alltid allvarliga ut. Kattvideor är omåttligt populära och det blir roligt att se om katten också trivs i radion.

En gammal radio, där all elektronik plockats bort och som fått nya ben och en mjuk inredning - kan bli ett utmärkt kattbo.

Jim Björni i Strömsös verkstad
Jim Björni i Strömsös verkstad Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni

Radion har jag hittat på en loppis. Den är speciell och det är svårt att hitta en identisk. Den jag hittade är tillverkad 1942. Det går säkert lika bra med någon annan modell eller varför inte med en bildrörs-tv eller en gammal tjock dator.

Det gäller att vara försiktig då man skruvar loss all gammal radioteknik. För delarna till en återvinningscentral, där vet de hur man skall handskas med den här typen av (troligtvis) miljöfarligt avfall.

Innehållet i en gammal radio.
Innehållet i en gammal radio. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni

Det får inte bli kvar vassa delar i lådan, i det här fallet i radion. Det gäller att titta och känna efter ordentligt.

När allt innehåll är borta är det fritt fram att börja inreda. Såga upp ett ingångshål, tapetsera och hitta på allt möjligt som ser bra ut och som katten kunde tänkas trivas med.

För att få upp radion en bit från golvet tillverkade jag två benpar. För att få spänst i helheten gjorde jag benen sneda både framåt och åt sidorna. För att få benen att luta utåt sågade en sned nacke på slitsfogen.

En slitsfog.
En slitsfog. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni

För att få benen att luta framåt och bakåt hyvlade jag ben och sarg aningen snett. Såga benen lika sneda nertill så står radion fint mot golvet. Benparen är fastskruvade i botten på radion.

Jim Björni i Strömsös verkstad
Jim Björni i Strömsös verkstad Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni

Svarta ben till brun radio är klassiskt, men att det bor en katt i radion - det är otippat.

En gammal radio.
En gammal radio. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni