Hoppa till huvudinnehåll

I sommar är det dags för bostadsmässa i Lojo: "Dyrt, men välplacerade pengar", säger stadsdirektören

Vy över mässområdet vid Lojo sjö.
Det mesta är ännu på hälft på mässområdet Hiidensalmi i Lojo. Området ligger ett par kilometer utanför Lojo centrum strax intill Lojo sjö. Vy över mässområdet vid Lojo sjö. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Lojo,byggarbetsplats

Hus i alla variationer växer upp som svampar vid stranden av Lojo sjö ett par kilometer utanför Lojo centrum. Sommaren 2021 ordnas bostadsmässan för första gången någonsin i Västnyland.

Området Hiidensalmi ligger ett stenkast från Tytyri gruva på ett före detta industriområde där det fram till slutet av 1960-talet fanns ett sågverk.

I dag finns knappt några spår av sågverket kvar, förutom den blåmålade direktörsvillan på andra sidan Karstuvägen. Villan från år 1928 är mässans renoveringsobjekt och alltså också en del av mässområdet.

Villan totalrenoveras nu och ska rymma ett café i nedre våningen medan den övre våningen utgör de nya ägarnas bostad.

Villa Kokkokallio ska efter bostadsmässan 2021 fungera både som café och privat hem.
Villan Kokkokallio ingår i mässområdet. Villans exteriör är skyddad men interiören renoveras med varsam hand för tillfället. Huset uppfördes ursprungligen som bostad och kontor för bolaget Lohjanvesistön Metsäs sågverksdirektör. Villa Kokkokallio ska efter bostadsmässan 2021 fungera både som café och privat hem. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,bostadsmässor,Lojo,villa kokkokallio

I övrigt är husen på mässområdet splitternya. I själva verket är inte ett enda hus riktigt klart ännu men byggverksamheten på området är febril. Bostadsmässan öppnar den 9 juli och då ska allt vara klappat och klart för att välkomna besökare från när och fjärran.

"Här vill vi bo!"

En av de familjer som skaffat sig en tomt på mässområdet är familjen Storbjörk, som består av fyra personer. Föräldrarna Jenni och Jan Storbjörk har redan länge bott i Lojo och spanat in området Hiidensalmi. När det blev klart att mässan skulle ordnas där slog de till.

Jenni och Jan Storbjörk utanför sitt kommande hem på mässområdet i Lojo.
Jenni och Jan Storbjörk ser fram emot att få flytta in i ett splitternytt hus som är arkitektritat just för dem och deras familjs behov och utgående från deras önskemål. Jenni och Jan Storbjörk utanför sitt kommande hem på mässområdet i Lojo. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,bostadsmässor,Lojo,jenni storbjörk

De fick inte exakt den tomt de hade önskat sig men är ändå nöjda med läget. Från de höga fönstren i det kombinerade vardagsrummet och köket har de utsikt över sjön.

- Vi har satsat mycket på material och huset är luftigt och modernt, beskriver Jan Storbjörk sitt drömhus.

De beslöt sig för ett skräddarsytt huspaket från en av de stora inhemska husfabrikörerna.

Nytt och modernt lockar

Jan Storbjörk sticker inte under stol med att det blir en stor investering för familjen men tycker det är värt att satsa rejält för att få allt i toppskick.

- Man får ganska mycket rabatter när man bygger på mässområdet. Kanske blir det ett finare hus när man bygger så här än det annars skulle bli, funderar han.

Utsikten över Lojo sjö med strandpromenaden i förgrunden.
Från bostadsmässområdet löper ett cykel- och promenadstråk längs stranden ända in till Lojo centrum. Utsikten över Lojo sjö med strandpromenaden i förgrunden. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Lojo,Lojo sjö,bostadsmässan i Lojo 2021

Familjen Storbjörk uppskattar också gemenskapen som råder redan nu bland nybyggarna på området.

- Vi pratar ofta med grannarna om olika problem och lösningar som gäller husbyggandet, säger Jan Storbjörk.

Saara och Tomi Norrby ute på balkongen till huset de låter bygga på mässorådet i Lojo.
Saara och Tomi Norryby är två av Storbjörks grannar. Här står de på takterrassen till sitt japanskinspirerade hus Talo Sensu. De uppskattar särskilt tomtens läge och möjligheten att få planera huset med sin odlingsterrass från början. Saara och Tomi Norrby ute på balkongen till huset de låter bygga på mässorådet i Lojo. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Lojo,Saara och Tomi Norrby

Hem för olika behov

Energieffektivitet, hållbarhet och gemenskap har varit ledord i planeringen av husen och området. På området byggs både flervåningshus att äga och hyra, småhus (som inte är särskilt små), daghem och servicehus.

Här byggs ett våningshus med hyreslägenheter på mässområdet.
Det här sex våningar höga bostadshuset rymmer 36 lägenheter i olika storlek. Huset är ARA-finansierat vilket innebär att det byggts med offentlig finansiering för att kunna erbjuda billigare boende. Ansökningsprocessen inleds i april. Här byggs ett våningshus med hyreslägenheter på mässområdet. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,hyreshus,höghusbygge

De stora flervåningshusen har gemensamma takterrasser där man till exempel kan ha sin egen odlingslåda och umgås med grannarna. Från basturna på vindsvåningen har man utsikt ut över sjön.

Munkar och integrerade solpaneler

Bostadsmässan ger husförsäljare, byggfirmor och entreprenörer en möjlighet att visa upp vad de kan och vad de nyaste trenderna inom husbyggande är. Det handlar till exempel om integrerade solcellstak där solcellerna är inbyggda i taket eller om nya slags energisnåla lösningar.

Det mest originella bostadshuset på området är ett hus nästan helt utan vinklar.

- De välkända caféägarna från café Lauri ville gärna ha ett donut-format hus, skrattar vd Leena Lundell från företaget Aulis Lundell som planerat konstruktionen i stål.

Idén med huset är att det ska vara så klimatsmart och hållbart som möjligt.

Det cirkelformade huset Pyörre är forfarande täckt av presenningar.
Huset Pyörre ska föreställa en virvel men är nu täckt under presenningar. Det cirkelformade huset Pyörre är forfarande täckt av presenningar. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,bostadsmässan i Lojo 2021
Det c-formade bostadshuset Pyörre sett uppifrån luften.
Uppifrån ser den runda konstruktionen faktiskt nästan ut som en munkring. Det c-formade bostadshuset Pyörre sett uppifrån luften. Bild: Aulis Lundell oy Västnyland,Lojo,bostadsmässor,bostadsmässan i Lojo 2021
Arkitekten Matti Kuittinen förevisar det cirkelformade huset Pyörre på mässområdet i Lojo.
Mitt i huset finns en öppning där det ska växa ett äppelträd, lämpligt nog i äppelstaden Lojo. Arkitekten Matti Kuittinen förevisar. Arkitekten Matti Kuittinen förevisar det cirkelformade huset Pyörre på mässområdet i Lojo. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,bostadsmässor,Lojo,pyörre

Stor efterfrågan

De flesta småhustomter är redan sålda men någon enstaka finns det kvar och ansökningstiden går ut i mitten av november.

Ansökningstiden för de ARA-finansierade hyresbostäderna börjar i april nästa år. Och sedan efter att bostadsmässan har stängt i augusti är det bara för invånarna att flytta in.

Dyrt men viktigt för staden

Att ordna en bostadsmässa är ett drygt jobb som planerats i flera år. Arrangör är andelslaget Finlands bostadsmässa (Suomen asuntomessut) tillsammans med Lojo stad. För staden betyder mässan mycket i frågan om image men också mycket i reda pengar.

- Själva bostadsmässan är egentligen ingen bra business för staden, säger stadsdirektör Mika Sivula, som ändå säger att det är välinvesterade pengar.

Lojos stadsdirektör Mika Sivula
Stadsdirektör Mika Sivula medger att en bostadsmässa innebär stora investeringar för staden. Han tror att det på sikt betalar sig tillbaka. Också Lojo tampas med en minskande befolkning. Lojos stadsdirektör Mika Sivula Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Mika Sivula,Lojo,bostadsmässor,bostadsmässan i Lojo 2021

Byggande av infrastrukturen på området och själva mässevenemanget och mässorganisationen medför utgifter på över fem miljoner för staden. En del av dessa utgifter får staden täckta av inträdes- och parkeringsavgifter (uppskattningsvis 500 000 euro). Staden får också inkomster från tomtförsäljning både i det här skedet och på sikt.

Vy över de moderna småhusen på mässområdet.
Alla kostnader i form av vägar, vatten- och avlopp får staden äran att stå för i samband med arrangemanget av en bostadsmässa. Vy över de moderna småhusen på mässområdet. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Lojo,bostadsmässan i Lojo 2021

Framför allt räknar staden med att besökare som kommer till bostadsmässan ska konsumera mellan fem och tio miljoner euro medan de vistas i Lojo.

Dessutom lyfter staden fram att lokala entreprenörer och serviceproducenter gynnas av byggandet på området.

Här byggs ett servicehus med plats både för dagis och äldreboende.
Bostadsmässan har en sysselsättande effekt som delvis också gynnar lokala entreprenörer, påpekar staden. Här byggs ett servicehus med plats både för dagis och äldreboende. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,byggplatser,bostadsmässan i Lojo 2021

- Synlighet är det viktigaste som bostadsmässan ger oss. På sikt har bostadsmässan en stor betydelse för hur folk ser på Lojo och hur lockande staden upplevs, säger Sivula.

Bostadsmässan ordnas i Hiidensalmi i Lojo mellan den 9 juli och 8 augusti 2021.