Hoppa till huvudinnehåll

Natalia Kuikka blir tredje finländska i USA:s proffsliga – följer i de tidigare stjärnorna Österberg Kalmaris och Mäkinens fotspår

Natalia Kuikka firar i landslaget.
I tisdags spelade Natalia Kuikka för Finland när det blev seger i EM-kvalet. Natalia Kuikka firar i landslaget. Bild: Lehtikuva Natalia Kuikka

Efter två säsonger på den svenska västkusten lämnar Natalia Kuikka guldjagande Göteborg. Från och med 2021 blir hon den tredje finländska damspelaren i USA.

Redan tidigare i veckan spekulerades det i att Natalia Kuikka är nära en flytt till den amerikanska proffsligan NWSL. Nu har Portland Thorns FC också bekräftat att övergången är ett faktum.

Kuikka har skrivit på ett tvåårigt kontrakt med klubben. Hon ska flytta dit efter årsskiftet.

Hon blir därmed den tredje finländska damspelaren som spelar i USA. Tidigare har bara de förra storspelarna Anne Mäkinen och Laura Österberg Kalmari spelat på andra sidan Atlanten i proffsligan.

– Natalia förstärker vårt lag på många områden. Vi har följt henne i flera år och är nöjda med att få hit henne, säger klubbens GM Gavin Wilkinson.

Kuikka spelar sin andra säsong i den svenska klubben Göteborg FC just nu. Hon kan få en riktigt drömavslutning på västkusten – Göteborg leder damallsvenskan när det bara återstår tre omgångar av säsongen.

Kuikka är 24 år, men har trots det spelat 55 A-landskamper för Finland. Så sent som i tisdags spelade hon nittio minuter i mittlåset när Finland slog Skottland med 1–0 i EM-kvalet.

– Hon är en modern försvarare som är duktig i spelet med bollen, men hon älskar också att försvara. Hennes attityd kommer att stärka vårt lag, säger Portlands tränare Mark Parsons.

Läs också