Hoppa till huvudinnehåll

Ny forskning: Inte relevant att ha symtom som måttstock då man undersöker inneluft

En man undersöker en ventil.
Förorenad inneluft är ett problem i vissa skolor. Den nya undersökningen kom fram till två saker: att det finns många faktorer som påverkar symtom, inte bara inneluften, och att enkäter som undersöker symtom inte är relevanta för inneluftens renlighet. En man undersöker en ventil. Bild: Marja Väänänen / Yle skolor,inneluft,inomhusluftens problem,renovering

Är det dags att förnya systemet vid utvärdering av byggnaders inneluft? Det verkar så, visar en ny undersökning av Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors universitet.

Vid utvärdering av en byggnads inneluft har enkäter om symtom använts som måttstock i några årtionden. Men den nya undersökningen vid skolor i Helsingfors visar att fysiska symtom knappast påverkas av förorenad inneluft.

Till symtom som kan kopplas till förorenad inneluft hör bland annat irriterade ögon och luftvägar, snuva, hosta, huvudvärk och trötthet.

– De här symtomen är vanliga också i vardagen och behöver inte påverkas av inneluft, säger Juha Pekkanen som är professor i folkhälsovetenskap vid Helsingfors universitet och professor vid Institutet för hälsa och välfärd.

Porträtt på Juha Pekkanen, professor i folkhälsa vid Helsingfors universitet. Han forskar också för THL.
Juha Pekkanen tycker att man ska se över hur inneluft ska mätas. Enkäter om symtom är inte relevanta, säger han. Porträtt på Juha Pekkanen, professor i folkhälsa vid Helsingfors universitet. Han forskar också för THL. Bild: Yle/Lukas Rusk Institutet för hälsa och välfärd,Helsingfors universitet,professor,folkhälsa,Pekkanen

Egen övertygelse kan ge symtom

Undersökningen visar det finns många faktorer – biologiska, psykologiska och sociala – som påverkar symtom.

– Om någon tror att inneluften är dålig kan det faktiskt ge symtom. Också vad andra människor säger och tror påverkar, säger Pekkanen.

En dålig atmosfär och dåligt stöd på jobbet eller i skolan kan också ge symtom.

– En stor del av skolorna i Finland är byggda för 70 år sedan. Vissa av dem uppvisar problem, men det betyder inte att där finns skadliga ämnen i alla.

Bilden beskriver faktorer som kan påverka ens symtom
Undersökningen fick 16 000 svar vid 135 skolor i Helsingfors. Elevernas symtom varierade från dag till dag och kunde inte kopplas till förorenad inneluft. Bilden beskriver faktorer som kan påverka ens symtom Bild: Yle/Miranda Uthardt symtom,kvalitet av inomhusluft,faktorer

"Sluta titta på symtom – undersök"

Vanliga problem i skolbyggnader är till exempel kvav luft, lukter och en otrevlig atmosfär. Pekkanen säger att inneluftens kvalitet i Finland ändå är bra jämfört med resten av Europa.

– Kraven på inneluftens kvalitet är höga och vi har bra undersökningsmetoder, säger han.

Det bästa sättet att mäta inneluftens renlighet är helt enkelt att undersöka byggnaden och mäta skadliga ämnen – inte att titta på symtom.

– Det rör sig ofta om så små mängder hälsoskadliga ämnen att deras påverkan på symtomen är liten. Men det betyder inte att man inte ska lyssna på de som vistas där, säger Juha Pekkanen.

Om någon tror att inneluften är dålig kan det faktiskt ge symtom

– Enkäter kan bidra till mera oro som i sin tur kan leda till kraftigare symtom.

Det är viktigt att se till att människor är nöjda med byggnaden fast där inte skulle finnas hälsorisker. Till exempel ska byggnaden vara ren, luften vara lätt att andas och det ska inte finnas otrevliga lukter.