Hoppa till huvudinnehåll

Statsrådets kansli ber polisen utreda intrånget i telefonväxeln – 11 av 12 ministerier drabbades

Statsrådets hus i Helsingfors
Allt som allt drabbades 11 ministerier. Statsrådets hus i Helsingfors Bild: Mikael Crawford/Yle Statsrådet (Finland),Regeringens ministrar & departement,Statsrådets kansli

Statsrådets kansli har bett polisen utreda fallet där en person tog sig in i Social-och hälsovårdsministeriets växels telefonsvarare, rapporterar Yle Uutiset.

Den 25-årige IT-företagaren Steve Peltonen uppgav i går att han kommit åt att ändra Social- och hälsovårdsministeriets svararmeddelande genom att ange det inte särskilt svåra lösenordet 1234. Motivet var enligt honom att testa datasäkerheten.

"Hej! Om någon på ministeriet vill återfå tillgången till telefonsvararen, ring mig på numret.." lät det på torsdagskvällen om man ringde Social- och hälsovårdsministeriet.

Max Hamberg, chef för informationshantering på Statsrådets kansli anser att händelsen eventuellt kan räknas som ett säkerhetsintrång.

Enligt Hamberg var det inte bara fråga om Social- och hälsovårdsministeriets telefonväxel, eftersom alla ministerier förutom Inrikesministeriet har gemensam växel. Det betyder alltså att händelsen riktades mot elva ministerier.

– Det finns skäl att utreda de här sakerna också ur ett straffrättsligt perspektiv, och polisen är rätt instans att utvärdera i fall det begåtta ett brott eller något annat, säger Hamberg.

''Vi vet inte nödvändigtvis vem som gjort det''

Enligt Hamberg är man inte riktigt säker på vem som ligger bakom händelsen.

– Vi vet ju inte nödvändigtvis vem som gjort det här. Någon person har meddelat att det var han. Det är bra att polisen utreder det här så vi med säkerhet vet vem personen är, säger Hamberg.

Hamberg säger också att Statsrådet nu utreder hur säkerhetshålet uppkommit.

– En del saker har redan klarnat, men jag kan inte kommentera det ytterligare innan polisen utrett ärendet.

Steve Peltonen anser ändå att de personer som ansvarar för Statsrådets säkerhet har misslyckats i sitt jobb, och säger att han ville hjälpa före någon annan listar ut det samma som han.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Valtioneuvoston kanslia pyytää poliisia selvittämään puhelinvaihteeseen tunkeutumisen – 11 ministeriön puhelinvastaajassa eilen väärä viesti skriven av Matti Koivisto och Pirjo Auvinen. Översättningen är gjord av Josefin Flemmich.

Läs också