Hoppa till huvudinnehåll

TiPS höll sig kvar i guldkampen med imponerande seger i tjocka dimman: ”Var ju lite tassigt – såg inte ens målvakten”

Det var i praktiken en måstematch – och inte ens då en tät dimma la sig över stadion i Myrbacka lät sig TiPS skrämmas. HJK, som också behövde tre poäng, föll med 3–0.

De fick inte spela på sin vanliga hemmaplan i Dickursby – men det störde inte TiPS.

– Plan som plan, vi kommer till matchen med samma attityd, sa Jenna Topra i pausen – efter att hon själv med en praktträff pangat in 1–0 till värdinnorna.

Både TiPS och HJK hade radat upp flera farliga lägen innan Topra med några minuter kvar av halvleken gav Vandalaget ledningen. Då den andra halvleken dessutom endast bjöd på ytterligare Vandamål stod det också som matchvinnande fullträff.

– Vi tappade hoppet lite efter det första målet och det blev bara värre efter 0–2-målet. Det har varit vårt problem hela säsongen och vi har inte lyckats hitta någon lösning. Kämpaglöden saknas lite, medger HJK-målvakten Anna Koivunen efteråt i Yles tv-intervju.

– Dimman kan man åtminstone inte skylla på, säger hon.

"Säsongens bästa match"

En tät dimma stal nämligen rampljuset under den andra halvleken. Både åskådarna och spelarna hade svårt att urskilja vad som hände på plan då TiPS punkterade dusten.

– Det var ju lite tassigt, säger Oona Siren som stod för 2–0-målet.

– Man såg ju inte ens motståndarmålvakten då man stod på sin egen planhalva. Men visst känns det här bra. Säsongens bästa match. Alla ville verkligen vinna i dag, alla spelade varje situation till slut. Sen visste vi ju att målskillnaden kan avgöra så vi fortsatte ånga på, fortsätter hon.

Det var Topra som satte också 3–0-målet.

– Vi kände oss tvungna att visa att vi tänker kämpa om guldet, säger hon.

I och med segern stiger TiPS åtminstone tillfälligt upp till etta i Nationella ligan. Åland United ligger tre poäng efter och har spelat en match färre. De möter KuPS på lördag.

Fördel KuPS i bronskampen, TiPS knappade in på försprånget i målskillnaden

KuPS ligger för tillfället trea i tabellen och kan i sin tur med en seger över de åländska guldkandidaterna nu säkra bronsmedaljen. Däremot har Kuopiolaget inte längre ens en teoretisk chans att ta förstaplatsen i ligan.

I den sista omgången som spelas 8.11 gästar TiPS just KuPS medan Åland United gästar FC Honka. TiPS har efter kvällens seger en målskillnad på +18 medan ÅU:s är +20.

För HJK väntar innan det den första kvalomgången av Champions League. Det innebär ett flyg till Island och en match mot de regerande ligamästarna Valur.

– Det blir skönt att nolla och spela en lite annorlunda match, säger Koivunen.

Resultat, Nationella ligan:

TiPS–HJK 3–0 (1–0)
42’ Jenna Topra 1–0
59’ Oona Siren 2–0
76’ Topra 3–0

Publik: 321