Hoppa till huvudinnehåll

Vasa sjukvårdsdistrikt nära att komma ner från den värsta nivån - men rekommendationen på högst 10 personer står kvar

Skylt med texten "Coronatest" på finska och svenska.
Skylt med texten "Coronatest" på finska och svenska. Bild: Jarkko Heikkinen / Yle Coronatestning,Vasa centralsjukhus,coronatest

Coronagruppen i Österbotten rekommenderar fortfarande att man inte ordnar privata tillställningar för över 10 personer. Gruppen ska finslipa rekommendationerna gällande motionsverksamheten. Vasa sjukvårdsdistrikt är nu nära att gå tillbaka ner till accelerationsfasen.

Rekommendationen om att inte ordna privata tillställningar för fler än 10 personer står kvar till den 8 november. Det beslöt coronasamordningsgruppen på sitt möte idag, fredag.

Gruppen ska finslipa de rekommendationer som gäller motions-, fritids- och kulturverksamheten i Österbotten tillsammans med olika aktörer som erbjuder fritidsverksamhet för barn och unga. Under fredagen möts en mindre arbetsgrupp och företrädare för idrottsföreningar. Rekommendationerna publiceras efter coronagruppens nästa sammanträde den 3 november.

Kan gå tillbaka till accelerationsfasen nästa vecka

I Vasa sjukvårdsdistrikt utvecklas coronaläget fortsättningsvis mot det bättre. Österbotten befinner sig fortfarande på den värsta nivån, samhällsspridning, men nu är man mycket nära att gå tillbaka till accelerationsfasen.

- Smittfallen har varierat i antal från dag till dag, men trenden går klart i en bättre riktning. Incidenstalet sjunker jämnt, och inga omfattande massexponeringar har konstaterats, säger Vasa sjukvårdsdistrikts infektionsöverläkare Juha Salonen.

Olika faser har olika rekommendationer och på nästa möte ska gruppen överväga om det har blivit dags att lätta på rekommendationerna.

- Vi möts nu två gånger i veckan. Siffrorna går neråt och det kan bli lindringar nästa vecka, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.

Man med kort ljust hår och munskydd står utanför Vasa centralsjukhus.
Peter Nieminen. Man med kort ljust hår och munskydd står utanför Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund Vasa centralsjukhus,Vasa sjukvårdsdistrikt,nieminen

Läs också