Hoppa till huvudinnehåll

Schalkes 19-åriga finländska back nickade in sitt första mål i Bundesliga

Malick Thiaw gjorde sitt första mål i Bundesliga.
Malick Thiaw, längst och längst till höger, gjorde sitt första mål i Bundesliga. Malick Thiaw gjorde sitt första mål i Bundesliga. FC Schalke 04,Malick Thiaw

Malick Thiaw sällade sig på fredagskvällen till skaran av finländare som gjort mål i tyska Bundesligan. Thiaw nickade in Schalkes mål i 1–1-matchen mot VfB Stuttgart.

Mikael Forssell, Sami Hyypiä, Jari Litmanen, Teemu Pukki, Niklas Moisander, Joel Pohjanpalo, Fredrik Jensen ... Och nu också Malick Thiaw.

I fredags blev listan över finländska målskyttar i Bundesligan ett namn längre när Schalkes mittback Malick Thiaw – med både finländskt och senegalesiskt pass – nickade in sitt lags enda mål i 1–1-matchen mot Stuttgart.

Dyster säsongsinledning

Thiaws mål och Schalkes ena seriepoäng gav en gnutta ljus åt en säsongsstart som är allt annat än imponerande för den anrika klubben som vann tyska cupen så sent som 2011.

Den här hösten har FC Schalke 04 gått riktigt tungt i Bundesligan och efter sex spelade matcher ligger klubben från Gelsenkirchen på näst sista plats i tabellen med bara två seriepoäng.

Inga segrar men två oavgjorda varav den andra kom i hemmamatchen mot VfB Stuttgart, som däremot inlett säsongen utmärkt: sex matcher, elva poäng och en fjärde plats i Bundesligans tabell.

När Malick Thiaw nickade in 1–0-målet efter en frispark i den 30:e minuten tog Schalke för första gången under säsongen ledningen i en match. Den fick man hålla i 26 minuter tills Nicolás González utjämnade matchen på straff i den 56:e minuten.

– Klart att statistiken ser bra ut när man har spelat så få matcher och dessutom som back, så antalet skott mot mål är litet.

– Men jag tycker om att göra mål , jag har brukat göra många mål i juniorserierna. Så visst är det en dröm som gått i uppfyllelse, säger Thiaw om sitt första Bundesligamål som kom i hans sjätte Bundesligamatch.

Efter González straff spikade både Frederik Rønnow i Schalkes mål och Gregor Kobel i Stuttgarts mål igen och matchen slutade 1–1.

Kan representera Finland

Schalke-målskytten Thiaw har både finländskt och senegalesiskt pass (hans far är från Senegal, hans mor från Finland), men han är född i Tyskland och har bott där hela sitt liv, och lär hysa vissa förhoppningar om att få representera Tyslands landslag.

Tills vidare har han inte representerat finländska landslag. Om Thiaw skulle spela för ett finländskt juniorlag innan han fått ett tyskt pass så skulle han inte längre kunna byta landslag.

Men efter att han fått ett tyskt pass vore det möjligt för honom att spela för Finlands U21-landslag och ändå hålla dörren till det tyska landslaget öppen. Det slutliga valet måste då göras innan han spelar för A-landslaget.