Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Lågavlönade låter bli att coronatesta sig på grund av rädsla för förlorad inkomst – och fyra andra lästips för lördagskvällen

Tyhjä ravintolan pöytä.
Flera personer, särskilt inom restaurangbranschen, bekräftar att de har gått sjuka på jobb. Bildsättningsbild. Tyhjä ravintolan pöytä. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Tilipäivä,restauranger

God lördag! Här kommer lite kvällsläsning.

Jorma röstar på Trump, Monica röstar på Biden - vi träffade “nordiska” väljare i södra Florida

Många nordbor har under åren flyttat till Florida, den enligt många bedömare viktigaste vågmästardelstaten i det amerikanska presidentvalet som närmar sig med stormsteg.

Svenska Yle har träffat Trumpsupportern Jorma Olsson i West Palm Beach och Bidensupportern Monica Vestergren i Miami.

Varför röstar de som de gör och hur avspeglas det polariserade politiska klimatet i USA i deras vardag? Klicka här för att läsa reportaget!

Tudelad bild av Jorma Olsson och Monica Vestergren
Jorma Olsson samlar på krigstida vapen från Finland och röstar på Trump, Monica Vestergren blev amerikansk medborgare för att kunna rösta på Biden. Tudelad bild av Jorma Olsson och Monica Vestergren Bild: YLE/Jenny Matikainen USA,Presidentvalet i USA 2020,Florida,Monica Vestergren

“Jag höll febern nere med Burana”

Lågavlönade personer som inte kan jobba på distans låter bli att testa sig för covid-19. De går snuviga på jobb och kan i vissa fall också pressas av sina arbetsgivare att gå på jobb fastän de är sjuka.

Det bekräftar flera personer vi pratat med - särskilt inom restaurangbranschen. Klicka här för att läsa deras berättelser.

Servitör tar beställning
Enligt en av de personer som Svenska Yle talat med är det mycket vanligt att gå sjuk på jobb inom restaurangbranschen, också före pandemin. Under prövotiden förloras jobbet lätt om man anmäler sig sjukledig för ofta. Servitör tar beställning Bild: Mostphotos restauranger,servitörer

Rekordhög arbetslöshet på Åland till följd av coronarestriktioner

Åland har drabbats extra hårt ekonomiskt av coronarestriktionerna som slog ner uttryckligen i de branscher som är starka på Åland, transport och turism.

Ännu i februari hade Åland nästan ingen arbetslöshet alls, i dag ligger siffrorna på samma nivå som under den värsta recessionen på 1990-talet.

Vi har pratat med tre ortsbor om det svåra läget på Åland och om hur de ser på örikets framtid.

Ung, permitterad kvinna i Mariehamn vid sitt hus
Jessica Abrahamsson i Mariehamn blev permitterad för sammanlagt ett år. Ung, permitterad kvinna i Mariehamn vid sitt hus Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm Sysselsättning och arbetslöshet,Åland,Uppsägningar och permitteringar

Asteroiden kommer, förr eller senare - vad kan vi göra åt saken?

Det flyger omkring stora stenar där ute. De största är i kilometerklassen. Och de rör sig i tiotusentals kilometer i timmen. Dessutom är de väldigt svåra att få syn på: ofta upptäcker vi inte dem innan de har svischat förbi oss.

Hur oroliga ska vi egentligen vara för kolliderande asteroider? Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund blickar tillbaka till tidigare gånger då himlen fallit ned - och funderar på hur farligt vi egentligen lever här på jorden.

En asteroid närmar sig jorden i artistens vision.
Asteroidernas destruktiva kraft är inget att leka med. Jorden bär många spår av de här kosmiska kollisionerna, till exempel Söderfjärdens krater nära Vasa. De må vara spännande och intressanta, men vi vill helst undvika att nya sådana uppstår inom den överskådliga framtiden, för då är vi illa ute. En asteroid närmar sig jorden i artistens vision. Bild: Knut Niehus asteroider

Alla helgons dag, kekri eller halloween? Testa vad du vet om dödens fester!

I månadsskiftet oktober-november infaller på olika håll i världen fester till minne av döda anhöriga. Några av dessa är alla helgons dag, halloween och de dödas dag.

Hur mycket vet du om de olika dödsdagarnas ursprung och historia? Gör vårt quiz och ta reda på!

Halloween i Park Slope, Brooklyn 2014
Hur firar du alla helgons dag? Halloween i Park Slope, Brooklyn 2014 Bild: Yle / Christian Vuojärvi halloween,brooklyn

Läs också