Hoppa till huvudinnehåll

Dagens coronasaldo: 178 nya fall - nya regler för restaurangerna från och med i dag

Många människor promenerar åt olika håll, med stora bruna dörrar i bakgrunden. Utanför Helsingfors järnvägsstation den 27 oktober 2020.
Munskydden har blivit en vanlig syn i gatubilden. Många människor promenerar åt olika håll, med stora bruna dörrar i bakgrunden. Utanför Helsingfors järnvägsstation den 27 oktober 2020. Bild: Henrietta Hassinen / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,beredskapslag,coronavirusutbrottet i Finland 2020,koronaviruspandemi,pandemier,epidemier,smittsamma sjukdomar,karantän,andningsskydd,ansiktsskydd,Fotgängare,virussjukdomar,undantagslagar,undantagstillstånd,Förkylning,influensa,riskgrupper,astma,gatudamm,kollektivtrafik,utländsk arbetstagare,Helsingforsregionens trafik (HRT),VR-Group ,ansiktsmasker,Helsingfors centralstation,oktober,väderlek

Det senaste dygnet har 178 nya fall av coronasmitta registrerats i vårt land. Nya fall rapporteras i dag från 34 kommuner.

Flest fall finns i huvudstadsregionens städer. Helsingfors har 45 fall, Esbo 38 och Vanda 22.

På Åland registrerades två nya fall i går på lördagen, men inga nya i dag.

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar om 11 nya fall av coronasmitta det senaste dygnet. 85 nya prov har tagits.

I THL:s statistik är fallen i Vasadistriktet färre i dag, men det förekommer en viss eftersläpning i institutets rapportering.

Nya regler för restaurangerna i kraft i dag

I dag, den 1 november, träder nya regler för hur restauranger och barer i kraft. Från och med nu beror restriktionerna på coronaläget i varje landskap. Vidare beaktas om restaurangen serverar mat i huvudsak eller alkohol.

Landskapen delas in i fyra kategorier. I den lägsta kategorin finns inga nya coronafall och där kan begränsningarna slopas. Just nu finns det inget sådant landskap.

Nyland, Egentliga Finland, Egentliga Tavastland, Birkaland och Österbotten befinner sig alla i en så kallad accelereringsfas. I dem får pubar och barer, som i huvudsak säljer alkohol, bara ta in hälften av det normala antalet kunder.

För restauranger, som främst säljer mat, får kundplatserna uppgå till högst tre fjärdedelar av det normala.

Alkoholserveringen ska upphöra senast klockan 22 i de landskap som berörs av begränsningarna.

Läs mer om de nya reglerna här.