Hoppa till huvudinnehåll

Meteorologer: November månad blir ovanligt mild

Gulnade höstlöv i en vattenpöl
November månad ser ut att bli mild till en början Gulnade höstlöv i en vattenpöl Bild: Derrick Frilund / Yle höst,väderlek,årstider,puddle,regn,vatten,lövträd,lönn,bäck,Helsingfors centralpark,Miljö och natur,stadsnatur,stadsekologi

November månad börjar med sällsynt milt väder, säger meteorologerna. En kraftig sydvästlig luftström för med sig för årstiden höga temperaturer, och enligt Foreca kommer början av november att vara förvånansvärt mild.

På måndag eftermiddag och kväll stiger temperaturerna i södra Finland och på Åland till mellan 10 och 13 grader, men det kan, enligt Foreca, bli till och med varmare än så på sina håll.

November månads värmerekord är hotat, enligt Foreca. Det nuvarande rekordet härstammar från år 2015 då det var 14,3 grader varmt på Kimitoön.

Fara för översvämningar

Det ska också regna så pass mycket på måndagen att det finns risk för översvämningar, varnar Finlands miljöcentral Syke. Mest nederbörd väntas i Österbotten, Södra Österbotten och Satakunta.

På låglänta marker i till exempel Lappfjärd, Närpes och Malax kan vägar svämma över och vattnet kan till och med hota fastigheter.

I kusttrakterna i Västra och Södra Finland kan älvar och åar svämma över, varnar Syke.

Stormvarning i Kvarken

Det ska också blåsa hårt under början av veckan. Eftersom marken är våt och ingen tjäle finns kan träd falla och skada byggnader och elledningar.

Meteorologiska institutet varnar för vindhastigheter på upp till 20 meter per sekund.

I Kvarken väntas upp till 21 meter per sekund och svår sjögång. Där har Wasaline beslutat ställa in Wasa Express avgångar i morgon den 2 november.

Det här gäller avgången från Umeå klockan 12.00 lokal tid samt avgången från Vasa klockan 20.00.

På tisdagen går färjan igen enligt tidtabell.