Hoppa till huvudinnehåll

Tredje valsegern i rad för maktpartiet Georgiska drömmen - oppositionen ifrågasätter resultaten i Georgien

Världens rikaste georgier, mångmiljardären Bidzina Ivanisjvili utropade sitt parti Georgiska drömmen till valets segrare redan på lördag kväll innan resultatet hade klarnat.
Världens rikaste georgier, mångmiljardären Bidzina Ivanisjvili utropade sitt parti Georgiska drömmen till valets segrare redan på lördag kväll. Världens rikaste georgier, mångmiljardären Bidzina Ivanisjvili utropade sitt parti Georgiska drömmen till valets segrare redan på lördag kväll innan resultatet hade klarnat. Bild: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE Georgien,Bidzina Ivanisjvili

Georgiens styrande parti Georgiska drömmen verkar ha fått förnyat förtroende, enligt preliminära resultat. Georgiska drömmen som är en allians av sex partier, har fått över 48 procent av rösterna då över 80 procent av rösterna har räknats.

Georgiska drömmen leds av landets rikaste man, mångmiljardären Bidzina Ivanisjvili. Den förre premiärministern utropade sitt parti till valets segrare redan på lördag kväll innan det officiella resultatet hade klarnat men vallokalsutfrågningarna tydde på ett gott resultat.

Det största oppositionspartiet, ex-presidenten Micheil Saakasjvilis parti Enade nationella rörelsen har fått drygt 26 procent av rösterna.

Oppositionen ifrågasätter valet och har uppmanat sina anhängare att delta i protester i huvudstaden Tbilisi på söndagen.

- Vi accepterar inte detta resultat och uppmanar folk att dra ut på gatorna i eftermiddag, konstaterade en av partiets ledare Nika Melia.

Micheil Saakasjvili hävdar också att hans partiallians vann och att oppositionen borde få bilda regering.

- Det här var en stor triumf för oppositionen trots trakasserier, påtryckningar och hot, sade Saakasvili som numera bor i Ukraina. Saakasvili som var president från år 2004 till år 2013 säger att han inte vill bli ny premiärminister om eller när oppositionen bildar regering.

Tredje valsegern i rad

Georgiska drömmen dök upp på partikartan år 2012 då det vann sitt första parlamentsval. Partiet har i åtta år haft en klar majoritet i parlamentet.

Stödet för partiet har dalat på sistone på grund av den försämrade ekonomin som har drabbats hårt av pandemin. Georgiens bruttonationalprodukt väntas i år krympa med över 5 procent.

- Det måste understrykas att Georgiska drömmen vann valet för tredje gången i rad. Vårt land ville ha ett gediget team och det har vi, jublade Ivanisjvili som blev rik genom att sälja datorer och mobiltelefoner i Ryssland.

Den nuvarande premiärministern Giorgi Gakharia väntas fortsätta som regeringschef.

Både Georgiska drömmen och Enade nationella rörelsen är västorienterade partier som vill ha närmare relationer med Nato och EU.

Georgiens president Micheil Saakasjvili
Micheil Saakasvili som var president fram till år 2013 bor numera i Ukraina. Georgiens president Micheil Saakasjvili Bild: EPA Micheil Saakasjvili

Oppositionen har i alla fall anklagat Georgiska drömmen för att vara alltför ryskvänligt trots att det säger sig vara västorienterat. Ivanisjvili har också fått hård kritik för att han anses leda regeringen i skuggorna trots att han inte har haft någon officiell ställning sedan han slutade som premiärminister år 2013.

- Det ryska inflytandet blir allt större. Folk blir fattigare och den ekonomiska situationen är horribel, säger Enade nationella rörelsens ledamot Khatia Dekanoidze.

Presidenten har en stark ställning och leder utrikespolitiken. Landet
fick för två år sedan sin första kvinnliga president, den obundna ex-diplomaten Salomé Zurabisjvili.

Källor: AP, Reuters