Hoppa till huvudinnehåll

Den ekonomiska ovissheten i Vasa fortsätter – stadsdirektör Häyry: "Prognostiseringen är fruktansvärt svår nu"

Tomas Häyry
Stadsdirektör Tomas Häyry påpekar att Vasa nu har driftsekonomin i skick, vilket syns på att man i år gör ett stort överskott. Tomas Häyry Bild: Yle/Anna Ruda Tomas Häyry

Vasas ackumulerade underskott kan - om allt går bra - vara täckt i slutet av nästa år. Men staden kan också få möjlighet att ansöka om två år extra tid på sig att täcka underskottet.

Det ackumulerade underskottet som nu ligger på 25 miljoner euro har legat som en kvarnsten runt nacken på Vasa i flera år och borde egentligen täckas i sin helhet senast nästa år.

- Enligt den senaste prognosen gör vi ett överskott på elva miljoner euro i år, det är tre miljoner euro från den minimigräns vi enligt lagen behöver nå upp till i år, säger Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa.

- Det kan vara lite förvillande, för underskottet ligger på 25 miljoner, men bokföringstekniskt sett får vi dra av sådana reserveringar som vi har inne i bokslutet och nettosumman uppgår då till lite över 13 miljoner euro.

Ansöka om tilläggstid

Men om man inte når dit finns snart möjligheten att ansöka om tilläggstid. En komplettering till kommunallagen kommer inom kort upp till behandling i riksdagen.

- Det kan vara bra att begära tilläggstiden i alla fall, för prognostiseringen är fruktansvärt svår nu, säger Häyry.

Det är alltså ännu svårare än tidigare att beräkna inkomsterna.

Hälften av Vasas inkomster består av skatteinkomster och det är de som fluktuerar i prognoserna. Något tryck på att höja skatterna finns ändå inte.

- Vi har driftsekonomin i skick, det visar bland annat det att vi gör ett stort överskott i år, säger Häyry, som i sitt budgetförslag kommer att föreslå bibehållna skattesatser.

Inte heller i grannkommunerna finns något tryck på att höja skatterna. Kommunstyrelserna i Korsholm, Malax, Korsnäs och Nykarleby sammanträder på måndag kväll och förslaget i alla kommunerna är bibehållna skattesatser.