Hoppa till huvudinnehåll

EIF-kaptenen Zacharias Ekström ser avancemang till ligan som ett befogat mål: Jag hoppas att förutsättningar finns nästa år

Zacharias Ekström först på bollen, Xhevdet Gela i bakgrunden.
Samarbetet mellan Zacharias Ekström och Xhevdet Gela (till vänster) löpte bra under säsongen. Zacharias Ekström först på bollen, Xhevdet Gela i bakgrunden. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Västnyland,lagkapten,AC Oulu,xhevdet gela

EIF:s sjätte säsong i herrarnas division 1 i fotboll är över. Laget placerade sig på fjärde plats och nu är det dags att blicka framåt.

Aktiebolaget bakom herrlaget vill se herrlaget spela ligafotboll säsongen 2022. Ett tufft mål, säger lagkaptenen Zacharias Ekström.

För Zacharias ”Zacke” Ekström, 28 år, är känslorna tudelade efter att den tunga fotbollssäsongen är över.

– Först kände jag väl lättnad, det är tungt att vara fast med fotboll i så gott som tio månader med träningar nästan varje dag.

– Med bortamatcher och en säsong med coronaepidemin så känns det nog skönt, säger han.

Å andra sidan kan det bli jobbigt inom kort.

– Visst saknar man lagkamraterna och snacket i omklädningsrummet.

Vi har tränat smart och för det går det en eloge till våra tränare― Zacharias Ekström, lagkapten i EIF

På grund av coronaepidemin kom säsongen i gång två och en halv månad senare än planerat. Det gjorde att matchprogrammet stundtals var väldigt tajt.

– Emellanåt hann vi egentligen inte träna så mycket. Träningarna gick mest ut på att återhämta oss och göra oss redo för nästa match, säger Ekström.

Zacharias Ekström sparkar iväg bollen.
Zacharias Ekström har spelat 120 matcher i näst högsta serien för EIF. Zacharias Ekström sparkar iväg bollen. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Västnyland,lagkapten,eif

Trots en relativt tunn trupp klarade EIF säsongens 22 matcher galant och framför allt gjorde man det nästan utan skador.

– Spelarna har tagit sitt ansvar och till exempel gått självmant till gymmet för att skaka av sig tröttheten från benen.

– Vi har tränat smart och för det går det en eloge till våra tränare, säger Ekström.

Förlust i sista matchen för säsongen

Ekenäs IF spelade sin sista match för säsongen i herrarnas fotbollsetta i lördags. EIF förlorade mot AC Oulu från Uleåborg med 1–2 i matchen som spelades på Centrumplan i Ekenäs.

Den för EIF betydelselösa matchen visade prov på fin inställning hos hemmalagets spelare, som lyckades pressa tabellettan AC Oulu på försvar under andra halvleken.

– Jag tycker vi var värda ett oavgjort resultat i matchen, säger Ekström.

Andan och viljan för den starka andra halvleken skapades via snacket i omklädningsrummet i pausen.

– Vi kom överens att vi går in och ger allt. Det här var sista matchen vi spelade med exakt det här laget.

Vilka spelare som fortsätter också nästa säsong är något som kommer att klarna under den närmaste framtiden. EIF förhandlar som bäst med spelarna för en fortsättning med laget.

Förra veckans måndag (26.10) kom EIF ut med nyheten att den spanska tränarduon Guillem Santesmases och Rubén Maya Pérez fortsätter träna laget säsongen 2021. Den nyheten gillar Zacharias Ekström.

– Det här är jättebra för EIF. Det är frågan om två jätteduktiga tränare.

– Tack vare de här tränarna spelar vi så fin fotboll som vi gör. De utvecklar spelarna som kommer för att spela till oss, säger han.

EIF-fotboll vill till högsta serien

Samtidigt som tränarnas kontrakt publicerades, kom EIF-fotboll också ut med målsättningen för säsongen 2021.

Porträttbild på Guillem Santesmases och Ruben Maya Perez.
Ska Guillem Santesmases och Rubén Maya Pérez lotsa EIF till ligan? Porträttbild på Guillem Santesmases och Ruben Maya Perez. Bild: Patric Westerlund / Yle tränare,Fotbollstränare,Ekenäs IF,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Ettan,Spanien,katalaner,ruben maya perez

Den målsättningen går i all sin enkelhet ut på att Ekenäs IF säsongen 2022 ska spela i högsta serien, i ligan. Zacharias Ekström säger att målet är tufft.

– EIF har varit sex säsonger i division 1, så man måste väl så småningom sätta ligaspel som mål.

– Jag har följt med division 1 i många år och jag vet att det inte beror på vem som har största spelarbudgeten utan vem som helst kan vinna serien.

Zacharias Ekström har onekligen rutin från division 1. Han har spelat 120 matcher under sex säsonger i serien.

Laget borde vara klart i januari för att kunna börja träna som ett lag redan då― Zacharias Ekström, Ekenäs IF

Han konstaterar ett par gånger under intervjun att målet att stiga till ligan är hårt, men att det är bra att lägga avancemang som mål.

Han säger att första steget för föreningen med avancemang som mål, är att ha laget för säsongen 2021 spikat i god tid.

– Laget borde vara klart i januari för att kunna börja träna som ett lag redan då. Det ökar chansen att vara högre upp i tabellen, säger Ekström.

Avancemang skulle vara en dröm som går i uppfyllelse

Efter att en fotbollssäsong är avslutad, kör snacket i gång om var spelarna fortsätter sin karriär. Ekström säger att han inte ännu tar ställning till frågan om var han spelar nästa sommar.

– Jag ska nu ta lite paus och försöka låta bli att fundera på fotboll. Jag tar ställning lite senare, säger han.

Lagkaptenerna Zacharias Ekström (EIF) och Lassi Nurmos (AC Oulu) hälsar på varandra före matchen. På bilden ses också domaren Joni Hyytiä.
EIF:s lagakpten Zacharias Ekström hälsar på kollegan Lassi Nurmos i AC Oulu. Lagkaptenerna Zacharias Ekström (EIF) och Lassi Nurmos (AC Oulu) hälsar på varandra före matchen. På bilden ses också domaren Joni Hyytiä. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Västnyland,lagkapten,AC Oulu,Lassi Nurmos

Ekström medger att det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse om han kunde ta steget till högsta serien med sitt EIF.

– Jag hoppas att förutsättningarna för avancemang finns nästa år.

Han tror att tränarduon Santesmases–Pérez är den tränarduon som kan föra EIF till ligan.

– Då man ser vad de skapade i år med vårt lag. Vissa spelare var frågetecken, vi visste inte hurdana spelare de var, nu vet vi att alla spelare gått framåt jättemycket.

– Enligt mig är det tränarnas förtjänst, säger Ekström.