Hoppa till huvudinnehåll

Ett drastiskt men ändå väntat beslut, säger studenter vid Åbo Akademi om distansstudier som fortsätter hela våren

Arken, Åbo Akademi, Åbo
Distansstudierna vid Åbo Akademi fortsätter hela våren 2021. Studenter är inte glada över beslutet. Arken, Åbo Akademi, Åbo Bild: Arash Matin / Yle Åbo Akademi,arken

Enligt de studenter vid ÅA som Yle Åboland talat med hade man kunnat avvakta lite innan man beslöt att fortsätta med distansstudierna under hela våren 2021. Åbo Akademis Rektor Moira von Wright säger att beslutet togs just för att många hade önskat att kunna arbeta med större framförhållning.

Kati Systä studerar folkrätt vid Åbo Akademi. Hon säger att hon anade att Åbo Akademi kommer att förlänga distansstudierna eftersom Åbo universitet redan tidigare meddelat om det också. Och även om hon säger att hon förstår beslutet, så tycker hon att det kom ganska tidigt.

- Man vet ju inte alls hur våren ser ut. Personligen tycker jag det skulle vara bättre att ha närundervisning, särskilt eftersom jag själv skriver min gradu för tillfället, säger Systä.

Systä är inne på sitt sjunde och sista år vid ÅA, och hon tycker att det är tråkigt att den tiden kommer att ske helt på distans.

- Jag har ingen närundervisning kvar alls vid universitetet, och kommer inte kunna gå på traditionella studentevenemang som årsfester och sitzer och sådant, säger hon.

Under våren när distansundervisningen inleddes vid ÅA var Systä på praktik i Belgien. Hon kom hem till Åbo på sommaren, och hade sett fram emot att få återgå till ett relativt normalt studieliv där hon skulle kunna träffa studiekompisar.

- Men nu har det ändå inte alls varit möjligt på samma sätt så det har varit lite av en besvikelse, säger Systä.

Viktigt att hålla rutiner

Också Ellen Lund, som studerar religionsvetenskap för sjunde året vid ÅA, tycker att beslutet om att förlänga distansstudierna till maj 2021 kändes lite drastiskt.

- Jag förstår beslutet men å andra sidan känns det som att man hade kunnat göra på ett annat sätt, genom att till exempel tillåta föreläsningar och seminarier med mindre grupper, säger Lund.

Ellen Lund studerande på åbo akademi
Ellen Lund studerar religionsvetenskap vid Åbo Akademi. Ellen Lund studerande på åbo akademi Bild: Arash Matin / Yle Åbo,Ellen Lund

Hon påpekar att det känns märkligt att första årets studerande, ”gulisarna”, fortfarande har närundervisning eftersom det kan finnas ganska många studenter på vissa kurser, samtidigt som Lunds egen seminariegrupp på 10 personer inte är tillåten att samlas.

- Så är det då faktiskt en så mycket större risk för smittspridning där, undrar Lund.

Lund säger ändå att hon klarat av höstens distansstudier ganska bra, hon brukar äta lunch med sina kompisar på studentlunchrestaurangerna och sedan brukar de stanna vid Arken för att studera.

Enligt Lund har de aldrig fått några klagomål om att de håller till där trots att studenterna egentligen inte ska vistas på campus.

- Om någon skulle komma och säga att vi inte får vara här så skulle vi förstås gå därifrån, men personalen håller på med sitt, och vi håller på med vårt, så jag antar att det är okej.

Enligt Lund är just exempelvis studentluncherna tillsammans med kompisarna en mycket viktig del i att fortfarande kunna hålla rutiner och en något sånär normal tillvaro i dessa tider. Men distansstudierna är ändå påfrestande för psyket.

- Det är som att man är i ett limbo som bara fortsätter, och man får hitta på nya strategier för att hålla igång, men inte är det ju kul, säger Lund.

Många studenter har det tungt

För Simon Holm har distansstudierna vid Åbo Akademi lett till att han till stor del hållit till på hemorten i Österbotten, där han bland annat har varit för att jobba och för att träffa familjen.

Omställningen från närundervisning till distansundervisning har varit stor, säger Holm, som är fjärde årets konstvetare. Eftersom han varit i Österbotten så mycket har han heller inte sett sina studiekompisar på flera månader.

- Det har ju varit en vanesak att gå till Akademin för att studera och bara sitta där, och det är en otroligt drastisk förändring att man plötsligt inte kan göra det mera, säger han.

Enligt Holm är det svåraste att man har förlorat det vanliga vardagslivet med de rutiner som hör till. Han brukar själv se till att komma ut på en promenad under dagen medan det fortfarande är ljust, för att orka psykiskt. Dessutom har han efter våren, då han hela tiden satt vid samma skrivbord och studerade, märkt att det hjälper att hitta fler platser att sitta och jobba på.

- För min del går det ganska bra, men jag vet att det inte är så för alla, jag har vänner som nog har det väldigt tungt just nu, och som inte alls tog den här nyheten om att distansstudierna ska fortsätta på våren speciellt bra. De blev ganska krossade, säger Holm.

Ska bli lättare att planera för framtiden

Enligt Åbo Akademis rektor Moira von Wright, tog man beslutet om att förlänga distansstudierna eftersom många hade önskat om att få besked i god tid. Både vissa i personalen och en del av studenterna har enligt von Wright uttryckt att det är jobbigt att inte veta hur det blir, och har önskat att kunna planera sin framtid för en lite längre tid.

- Det har kommit många önskemål om att vi skulle kunna arbeta med lite bättre framförhållning, säger von Wright.

Moira von Wright säger att hon förstår att det kan kännas jobbigt för många studenter att distansstudierna nu fortsätter under hela våren, men påminner om att man måste se på den situation vi befinner oss i ur ett större perspektiv.

- Vi måste komma ihåg att det här är en världsomfattande situation, där vi inte kan agera enbart utifrån våra egna önskemål, utan vi måste ta ansvar för saker som är större än bara det som gäller oss, säger hon.

Om coronaläget lättar under våren, är det då möjligt att du och Akademin reviderar beslutet om distansstudier?

- Naturligtvis, säger von Wright.

Läs också