Hoppa till huvudinnehåll

Fiskarsbon och keramikern Karin Widnäs får Estlander-medaljen i silver

Kvinna med mörkt lockigt hår och glasögon sitter vid bord med keramik och ler.
Karin Widnäs museum Kwum öppnade sina dörrar för allmänheten i fjol. Kvinna med mörkt lockigt hår och glasögon sitter vid bord med keramik och ler. Bild: Rauno Träskelin keramik,keramiker,Fiskars, Raseborg,Helsinki design week,karin widnäs museum kwum

Konstnären och keramikern Karin Widnäs tilldelas Estlander-medaljen i silver. Design Forum Finland delar ut priset i samband med sitt 145-årsjubileum.

Karin Widnäs är ett av de främsta namnen inom dagens konstkeramik i Finland. Hon har byggt ett unikt keramikmuseum som heter Kwum på sin egen gård i Fiskars.

Den finländska keramiska konsten har långa traditioner som också uppmärksammas internationellt. De här traditionerna för Widnäs vidare med sitt arbete, slår Design Forum Finland fast i sin prismotivering.

Karin Widnäs beskrivs också som en produktiv keramiker och som en föregångare i sin egen konstgren.

Den konstnär som tilldelas Estlander-priset har på ett förtjänstfullt sätt fördjupat samspelet mellan designkultur och finländskt näringsliv.

Till kriterierna hör också att pristagaren med sitt arbete främjar formgivning som affärsverksamhet. Pristagaren ska dessutom under sin karriär långsiktigt ha jobbat för den egna konstgrenen.