Hoppa till huvudinnehåll

Håll i hatten och paraplyet! Riktigt måndagsväder med kraftiga vindar och regn i hela landet

Vågor vid stranden.
Både till havs och på land blåser det ordentligt i dag. Vågor vid stranden. Bild: Yle/Lone Widestam stormar,vågor,Emsalö,vind,stornäsudden

Kraftiga, sydliga vindar drar in över Finland. I byarna kan det blåsa över 25 meter per sekund. Det väntas även rikliga regn som kan ge upphov till översvämningar i landet södra och västra delar, säger Yles meteorolog Anniina Valtonen.

Det varnas för kraftiga vindar både på land och till havs. Det blåser hårt på alla sjödistrikt, ungefär 21 m/s, och på Norra Bottenhavet och Kvarken har man utfärdat stormvarningar. På sina håll kan vågorna vara fyra meter höga.

På land kan det i byarna blåsa över 25 meter i sekunden. Varning för hård vind råder i så gott som hela landet, men speciellt kraftiga är vindarna i västra Finland.

- Träd kan falla och elavbrott är möjliga, säger Anniina Valtonen.

Ifall man bor på ett ställe som inte är skyddat från vind, kan det löna sig att plocka undan trädgårdsmöbler, trampoliner och barnens leksaker, säger hon.

- Så att man inte hittar dem i grannens trädgård nästa dag.

Risk för översvämningar

Det utlovas också rikligt med regn. I landets södra och västliga delar varnar man för översvämningar, säger Valtonen.

- Det finns sedan tidigare vatten på åkrarna och jordmånen är våt. Nu när det kommer rikligt med regn kan det uppstå översvämningar.

Det utlovas mellan 20 och 40 millimeter regn. Mest regn väntas i norr.

Kan komma nytt värmerekord för november

Temperaturen ligger under tio grader i hela Finland under dagen, men mot kvällen kan det bli ovanligt varmt för årstiden. Den sydliga vinden för med sig väldigt varma luftmassor och temperaturen kan därför stiga till 14 grader i söder i kväll, konstaterar Valtonen.

Det nuvarande värmerekordet för november uppmättes på Kimitoön år 2015. Då låg temperaturen på 14,3 grader och det är möjligt att ett nytt rekord slås i dag, säger hon.

På tisdag utlovas lugnare vindar och mindre regn jämfört med måndag, säger Valtonen. På eftermiddagen kikar solen fram på sina håll.