Hoppa till huvudinnehåll

Har du rökt i hemmaugnen? Börja med att testa Strömsös enkla strömmingslåda

Dags att modigt ta tag i strömmingsflundran gott folk! Färsk har den en härligt frisk smak och är jätteenkel att tillreda. Vi piffar till strömmingslådan med en enkel kallrökning i ugnen.

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsflundra
  • 1 bunt dill
  • rivet skal av 2 citroner
  • 4 dl grädde
  • 2 st purjolökar
  • salt
  • peppar

Tillbehör:

  • 10 potatisar, t.e.x rosamunda
  • 15 blad palmkål eller svartkål
  • 200 g rårörda lingon
  • alspån till rökning

Gör så här:

  1. Skiva purjolök tunt och svetta den mjuk i en panna med lite olja och smör.
  2. Lägg purjolöken i botten på en ugnfast form.
  3. Lägg ut strömmingsflundror på bordet och klipp bort ryggfenorna. Salta och peppra.
  4. Riv över citronskal och strö över den noggrant plockade dillen.
  5. Rulla ihop flundrorna med skinnsidan utåt och lägg tätt ovanpå purjolöken.
  6. Värm upp spån i en stekpanna under lock till kraftig rökutveckling. Ställ strömmingsformen på botten i en kall ugn och en rökpanna på gallret ovanför.
  7. Ta av locket och stäng ugnen. Tejpa ugnens kanter vid behov.
  8. Låt röka i 30 minuter.
  9. Ta ut formen och häll på grädde.
  10. Smaka av med salt och svartpeppar.
  11. Baka i ugn i 175°C ca 15 minuter eller tills strömmingen är 55°C i innertemperatur och grädden har fått färg.
  12. Svetta kålen i en klick smör, lägg till en skvätt vatten och låt sjuda kort under lock i ett par minuter tills den mjuknat lite.

Servera strömmingen med nypressad potatis, svartkål och rårörda lingon.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"