Hoppa till huvudinnehåll

Klimataktivister döms för att ha klättrat upp för Riksdagshusets pelare – tingsrätten: "Kunde ha uttryckt sina åsikter med hjälp av lagliga medel"

Mielenosoittajia Eduskuntatalon pylväissä.
Klimataktivisterna klättrade upp för Riksdagshusets pelare i mars 2019. Mielenosoittajia Eduskuntatalon pylväissä. Bild: Markku Ulander / Lehtikuva klimat,demonstrationer,Riksdagshuset (Finland)

Åtta klimataktivister döms för att ha klättrat upp för betongpelarna vid Riksdagshuset för att uppmärksamma klimatpolitiken i samband med en demonstration.

Helsingfors tingsrätt dömer de åtta aktivisterna för brott mot offentlig frid till 30 dagsböter. Bötessumman varierar mellan 180 till 1 260 euro.

Tingsrätten meddelade domen på måndagen.

Därtill döms föreningen Greenpeace Norden att förverka de klätterredskap och affischer som användes för att begå brotten till staten.

Åklagaren krävde att de åtalade skulle dömas för minst 40 dagsböter för brott mot offentlig frid.

Ville uppmärksamma klimatfrågan med exceptionella medel

Aktivisterna klättrade upp för pelarna vi Riksdagshuset i samband med en klimatdemonstration i mars 2019.

Uppe på pelarna hissade aktivisterna upp lakan med klimatpolitiska budskap och sedan höll de sig där i några timmar.

Tingsrätten konstaterade att aktivisterna har haft som mål att med exceptionella medel uppmärksamma klimatfrågan som enligt dem är viktigt och brådskande.

Tingsrätten anser ändå att aktivisterna kunde ha uttryckt sina åsikter med hjälp av lagliga medel och att aktivisternas handlingar inte har varit nödvändiga för att avvärja en omedelbar fara. Handlingarna är således inte lagliga.

Allt som allt deltog ungefär 250 deltagare i demonstrationen.

Domen har inte vunnit laga kraft.