Hoppa till huvudinnehåll

Lök på tre sätt

Lök på tre sätt
Lök på tre sätt Bild: YLE/Strömsö Strömsö (tv-program),lökväxter,fritering,Paul Svensson,lökringar

Ett kilo lök kostar några euro. Billigare mat får man leta efter. Här kommer en drös med recept där löken spelar huvudrollen; lök med bacon, lök tartin och lökringar. Se on sillä sipuli!

Bakad lök med bacon

Ingredienser, 4 pers:

  • 4 st gul lök
  • 1 paket bacon
  • 1 kruka körvel
  • ½ kruka persilja
  • 2 msk vinäger
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar
  • 4 msk grovt salt

Gör så här:

  1. Tvätta lökar och snitta dem i roten.
  2. Riv aluminiumfolie i bitar.
  3. Lägg en tesked med grovsalt i mitten och placera löken med roten i saltet.
  4. Vik sedan in löken helt i aluminiumfolie och baka i ugn på 180 grader ca 20 minuter tills mjuk (innertemp på 98 grader).
  5. Tag ut och låt svalna en aning.
  6. Strimla bacon och stek knaprigt (obs! spara baconfettet).
  7. Blanda fettet med vinäger, salt, svartpeppar och finhackade örter. Snitta lökar i toppen och häll i vinägrett.
  8. Toppa med bacon.

Lök tartin

Ingredienser, 4 pers:

  • 4 st gul lök
  • 1 msk honung
  • 1 kvist rosmarin
  • 50 g smör
  • 1 paket smördeg
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar
  • 50 g getost
  • 150 g crème fraîche

Gör så här:

  1. Skala och dela lök på mitten.
  2. Smält smör och blanda med honung i stekpanna.
  3. Vispa tills det blir gyllenbrunt. Lägg sedan i lökar och bryn en liten stund.
  4. Strö finhackad rosmarin över och täck lökarna med smördegslock. Baka i ugn på 200 grader i ca 25 minuter tills smördegen är frasig.
  5. Vänd upp tart på ett fat och njut med vispad getost och creme fraiche.

Lökringar homemade

Ingredienser, 4 pers:

  • 4 st gul lök
  • 4 st äggvita
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl panko ströbröd
  • ½ l olja

Gör så här:

  1. Skiva lök i tjocka skivor.
  2. Dela skivor i ringar.
  3. Vänd runt i mjöl, doppa i vispat ägg och sist i panko. (Du hittar panko ströbröd i asiatiska affärer).
  4. Fritera lökringarna i 170 graders olja tills frasiga och gyllene.

Servera lökringar varma med en god dippsås.

Enkel dippsås

Ingredienser:
1 dl fisksås
1 dl risvinäger
2 st lime
1 st habanero
1 dl ekosoja

Gör så här:
Finhacka habanerochilin och blanda alla ingredienser till dippsås och njut.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"