Hoppa till huvudinnehåll

Pargas stadsstyrelse röstade om inkomstskatten – förslaget om 20,5 procent i inkomstskatt går vidare till fullmäktige

Pargas stadshus.
En höjning av inkomstskatten är en av flera åtgärder för att få Pargas budget i balans. Arkivbild. Pargas stadshus. Bild: Yle/Marie Söderman Pargas,kommunvapen

Pargas stadsstyrelse behandlade det bordlagda ärendet om inkomstskatten på ett extrainsatt möte på måndagen. Omröstningen resulterade i beslutet att förslaget om en inkomstskatt på 20,5 procent går vidare till stadsfullmäktige.

Vid omröstningen om skattehöjningen röstade åtta för och tre emot att föreslå en höjning av skattesatsen med 0,5 procentenheter till 20,5 procent. Stadsfullmäktige ska behandla förslaget på sitt möte den 10 november.

Under mötet föreslog Samlingspartiets Markku Orell en höjning av skatteprocenten med 0,25 procentenheter till 20,25 procent och att man skulle inleda en utredning om hur man på sikt ska få ner kostnaderna. Orells förslag fick understöd av Socialdemokratiska partiets representanter Maria Lindell-Luukkonen och Widar Nyberg.

Enligt stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP) är styrelsen överens om att en utredning ska göras, men att man inte fattade ett beslut om det på måndagens möte.

"Det finns inga vettiga alternativ"

Enligt Holmberg är det aldrig ett trevligt beslut att höja skatteprocenten.

– Inga förtroendevalda tycker att det är roligt att höja skatten. Situationen är ganska allvarlig för tillfället och det finns inga vettiga alternativ, säger Holmberg.

Enligt Holmberg beror stadens ekonomiska läge förutom minskade statsandelar på beslut som fattats på statlig nivå i Finland, såsom personaldimensioneringen inom heldygnsvården och den utvidgade läroplikten.

– Yttre krafter har påverkat oss och försatt oss i en besvärlig situation.

Porträtt på en man med svarta glasögon.
Enligt Pargas stadsstyrelses ordförande är det aldrig ett roligt beslut att höja skatteprocenten. Porträtt på en man med svarta glasögon. Bild: Linus Hoffman/Yle stadsstyrelser,Mikael Holmberg,Pargas,pargas stadsstyrelses ordförande

Just nu är budgetunderskottet cirka 3 miljoner euro. Förutom en höjning av inkomstskatteprocenten försöker staden balansera budgeten genom att skära ner en miljon euro i nämndernas budgetförslag under de kommande veckorna.

– Det kommer vara svårt, men vi kan komma ganska nära målet. Men efter det fattas det fortfarande cirka 2 miljoner euro.

Enligt Holmberg skulle en höjning av inkomstskatten med 0,5 procentenheter ge staden cirka 1,3 miljoner euro mer i inkomster.

– Då återstår cirka 700 000 euro för att få budgeten i balans. Det är jätteproblematiskt, och det kan hända att läget leder till samarbetsförhandlingar och permitteringar. Det beror på hur "nedbantningsförhandlingarna" går. Det här är svårt och allvarligt, och inte på något sätt roligt, säger Holmberg.

Läs också