Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo ytterligare ett steg närmare simhall - kommunstyrelsen vill reservera tomt

25-meters bassängen i Vasa.
Så här kan det se ut i Nickby, men kanske först om tio år. Arkivbild. 25-meters bassängen i Vasa. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,vasa simhall

Sibboborna har länge längtat efter en egen simhall. Kommunstyrelsen beslöt på måndagen att ta ett steg framåt i processen.

- Vi utreder förutsättningarna för att kunna bygga en simhall och planläggningssidan utreder platsen och gör en planreservering, säger Clara Lindqvist (SFP) som är medlem i kommunstyrelsen.

Tanken är att bygga simhallen i Nickby, helst nära skolorna.

- Enligt utredningarna som har gjorts skulle Nickby vara bästa platsen, säger Lindqvist.

Då områdets planläggning främjas reserveras, enligt styrelsens beslut, en tomt för en simhall med basfunktioner och de sidofunktioner som behövs inom de närmaste åren.

Simhallen skulle ha en 25-meters bassäng med 6 banor samt vissa andra bassänger såsom en barnbassäng och en kallbassäng, men inte till exempel masserande duschar eller en konditionssal.

Så beskrivs åtminstone en simhall med basfunktioner i en rapport från i fjol (på finska) som står som grund för projektet.

Målet: Klart senast 2030

Det finns ännu inget definitivt beslut om att bygga simhallen. Det man gjort i det här skedet är att ta beslutet om att ganska snabbt börja göra upp en plan för hur och var simhallen ska byggas.

- Alla tycker ju att det skulle vara bra med en simhall. Vi tyckte i det här skedet att vi reserverar en tomt och funderar sedan på hur man skulle kunna bygga, säger Lindqvist.

Målsättningen för tidtabellen är att simhallen ska vara klar senast 2030. Hur det blir i verkligheten hänger mycket på hur den ekonomiska situationen i kommunen utvecklas.

- Socialdemokaternas Tapio Virtanen kom med ett motförslag om att man ska kunna börja bygga redan 2025. Han fick understöd av Marketta Mattila från De Gröna, men SFP och Samlingspartiet höll för kommundirektörens förslag om att simhallen ska vara klar 2030, säger Lindqvist.

Att tidigarelägga simhallen känns enligt Lindqvist inte som en bra idé eftersom det för tillfället är ganska osäkert hur kommunens ekonomiska läge utvecklas.

Enligt Lindqvist vill man ändå att planen för hur och var man bygger ska bli klar. Då går det också att sätta i gång byggandet tidigare om ekonomin möjliggör det.

Tapio Virtanen påpekar att hans förslag inte automatiskt skulle betyda en tidigareläggning av simhallen, bara att man skulle trygga förutsättningarna för att det skulle vara möjligt att påbörja byggandet 2025 ifall så skulle beslutas.

3.11.2020 klockan 13.50: Det sista stycket har lagts till.