Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsbakade rödbetor med crème fraîche-gravad strömming

Strömming med rödbeta
Ugnsbakad rödbeta med strömming. Strömming med rödbeta Bild: Svenska Yle / Strömsö Sill,strömming,rödbeta,crème fraîche,kaviar,rom (fisk),Dill,Michael Björklund,Strömsö (tv-program)

En lättlagad och god förrätt med gravad strömming och ugnsbakade rödbetor.

Gravad strömming

Ingredienser:

  • 300 g strömming
  • 4 msk ättika
  • 2 ½ dl vatten
  • 2 msk socker
  • ½ msk salt
  • 2 dl crème fraîche
  • ½ dl majonnäs

Gör så här:

  1. Blanda ättika, vatten, socker och salt i en skål.
  2. Lägg i de skinnfria strömmingsfiléerna och låt dem ligga i blandningen i ca 4 timmar. Häll sedan av vätskan.
  3. Blanda crème fraîche och majonnäs och rör försiktigt ner den marinerade strömmingen.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Ugnsbakta rödbetor

Ingredienser:

  • 4 st rödbetor
  • 2 dl grovt salt

Gör så här:

  • Tvätta rödbetorna.
  • Strö ut ungefär hälften av grovsaltet i en ugnsfast form och placera rödbetorna på saltet.
  • Picka några hål i skalet på rödbetorna med en kniv.
  • Täck till sist rödbetorna med resten av saltet.
  • Baka dem i ugn på 180°C i ca ½-1 timme (beror på rödbetornas storlek och konsistens) tills de är genombakade.
  • Skala och skiva rödbetorna.

Vid servering:

  1. Lägg de skivade rödbetorna i botten av en tallrik.
  2. Lägg den gravade strömmingen ovanpå rödbetorna.
  3. Garnera eventuellt med löjrom och dill.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"