Hoppa till huvudinnehåll

Vi firar svenska veckan

Mårten Svartström, Sonja Kailassaari och Thomas Lundin inför festen, 2020
Mårten Svartström, Sonja Kailassaari och Thomas Lundin inför festen, 2020 Mårten Svartström, Sonja Kailassaari och Thomas Lundin inför festen, 2020 Bild: Yle/Parad. Fotograf: Erika Lindström Sonja Kailassaari,Thomas Lundin,Mårten Svartström,Svenska dagen,2020

Vi firar Svenska veckan med fest, filmer, dokumentärer och nostalgiskt 1990-tal! Allting från hemmasoffan.

Svenska veckan kulminerar den 6 november på Svenska dagen. Då kan du följa med Folktingets festkväll som direktsänds på Yle Fem och på Yle Arenan.

Konceptet för årets fest är annorlunda då firandet sker på distans.

Programledare är som tidigare år Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. I år har de även sällskap av Thomas Lundin som håller i trådarna för utnämningen av Svenskfinlands coronavardagshjälte. Förutom Folktingets priser har man i år nämligen velat uppmärksamma en person som gjort en extra insats för sina medmänniskor under det här undantagsåret.

På programmet står också musik med Humorgruppen KAJ, Josefin Silén, Sami Saari, Emilia Alm och Crimson Peak samt husbandet under ledning av Jan Simons.

Innan festen kan vi språkbada med Sonja och Mårten.

Frossa i finlandssvensk film

Veckan tjuvstartar söndagen den 1 november med filmen Drakarna över Helsingfors av Claes Olsson.

Sedan blir det klassiska finlandssvenska filmer på förmiddagarna på Yle Fem och klockan 12 i Yle Teema under hela svenska veckan:

3.11 - Landet som icke är Tuija-Maija Niskanen, om Edith Södergran

6.11 - en gammal finlandssvensk klassiker, Dirty Story av Jörn Donner.

7.11 - Goodbye Gibraltar av Ulrika Bengts

8.11 - två filmer av Klaus Härö: Elina - som om jag inte fanns och Den nya människan

Bland de finlandssvenska filmerna finns också flera kortfilmer, bland annat två kortfilmer baserade på Tove Janssons noveller.

Dessa filmer och flera andra hittar du också på Yle Arenan!

Tillbaka till 1990-talet på Yle Arenan

Går du igång på 1990-talet finns det mycket finlandssvenskt att frossa i på Arenan. Dokumentären om Hype och ungdomsserien 16 till exempel.

Pinfärsk nostalgi på Arenan bjuds det på i serien Full House, som inte visats sedan den hade premiär. Det är en genuint tvåspråkig ungdomsserie som bygger vidare på 16 och Hypes hype.

Finlandssvenska personligheter och teman i dokumentär form

Svenska Yle satsar dessutom stort på finlandssvenska dokumentärer och porträtt med finlandssvenska kulturpersonligheter.

Tove Jansson är igen i rampljuset. Utöver kortfilmerna får vi se en dokumentär om Mumins utveckling från barnboksillustration till global kändis.

Och till hela familjens glädje repriseras de polska muminanimationerna Mumintrollens farliga midsommar och Mumintrollet och kometjakten.

Med dokumentärernas hjälp reser vi Svenskfinland runt från Själö till Jeppis.

Förutom Tove Jansson lyfter vi fram många andra finlandssvenska personligheter såsom Klaus Härö, Jörn Donner, Linda Bondestam, Kaj Stenvall, Stefan Bremer och Claes Olsson.

Allt detta och mycket mera därtill hittar du på Yle Arenan

Nyligen publicerat - Yle Fem