Hoppa till huvudinnehåll

Åbolands Teaterskola firar med fartfylld och färgglad drive in-teater – sextio unga skådespelar i Marsipanpojken

På lördag är det dags för premiären av Åbolands Teaterskolas 10-årsjubileumspjäs "Marsipanpojken". På grund av coronapandemin visas föreställningen som en drive in-bio.

Marsipanpojken är skriven av Annina Enckell och beskrivs som ett fartfyllt och roligt äventyr för hela familjen.

- Vi sökte efter något som passar för hela familjen och som alla våra teatergrupper kan delta i och till sist fastnade vi för Marsipanpojken, säger teaterläraren Mecki Ruokolahti, som regisserat föreställningen tillsammans med teaterskolans andra lärare Linda Åkerlund.

Sextio unga deltar

Alvar Svartsjö och Lydia Brenner är två av skådespelarna i teaterskolans storsatsning. Svartsjö spelar rollen som Marsipanpojken Basse.

- Han är en pojke gjord av marsipan, som far på äventyr med sin kompis Beatrice för att leta efter stenstenen så att han kan förvandlas till en riktig pojke, säger Svartsjö.

Brenner spelar fen Moa. Moa är Beatrices döda mamma, som lever kvar som en fe.

- Jag skulle säga att Moa är en sympatisk karaktär och vill det bästa för alla. Men när Basse och Beatrice går ut på äventyr blir Moa hemskt orolig, säger Brenner.

fotografering i en fotostudio för Marsipanpojken
Lydia Brenner som fen Moa. fotografering i en fotostudio för Marsipanpojken Bild: Arash Matin / Yle Åbo,Marsipanpojken

Ungefär sextio barn och unga från Pargas och Åbo deltar i föreställningen. I föreställningen deltar alla teaterskolans grupper med barn och unga i åldern 7-18 år.

- Det är ganska annorlunda jämfört med vår egen teatergrupp där alla är i högstadie- och gymnasieåldern. Det är en hel del att hålla reda på, att alla håller sig gömda och endast viskar backstage, men det är roligt, säger Brenner.

Svårare att göra teater till film

Från början var tanken att pjäsen skulle ha haft premiär i våras. Men på grund av coronapandemin fick premiären skjutas upp. Eftersom antalet skådespelare är så många filmades föreställningen och visas som drive in-bio istället.

- Vi bestämde oss ändå tidigt för att vi gör det som en teaterföreställning, så det är en filmad teaterföreställning. Vi har sett till att strukturen hålls, men annars har filmteamet haft mer att säga till om än vi, säger Ruokolahti.

fotografering i en fotostudio för Marsipanpojken
Marsipanpojken spelades in i oktober. I början av veckan togs bilder på skådespelarna i en fotostudio. fotografering i en fotostudio för Marsipanpojken Bild: Arash Matin / Yle Åbo,Marsipanpojken

Inspelningen gjordes under höstlovsveckan och nu har materialet klippts ihop till en film.

- Inspelningen gick jättebra och det är mycket tack vare våra duktiga elever. Jag hoppas att många vill komma och titta på den, det är en rolig föreställning och duktiga ungdomar. Vi hoppas att publiken också ska gilla den, säger Ruokolahti.

Brenner har gått i teaterskolan i sex år och Svartsjö i fyra år. Men att spela in en teaterföreställning är helt annorlunda än att spela den på en scen med publik.

- Det är jätteannorlunda. Jag tycker själv att det är svårare, man vet inte alltid vart man ska kolla. Det är konstigt också då man inte har publiken där, säger Svartsjö.

- Det känns på något lite som fusk, för du behöver inte lära dig alla repliker utan bara det som du ska filma, säger Brenner.

Roligt att få vara sig själv och någon annan samtidigt

Teaterskolan firade sitt 10-årsjubileum i fjol höstas. Verksamheten har under årens lopp växt och i dag har teaterskolan nio teaterskolgrupper i Åbo och Pargas.

Vad är det bästa med teater?

- I teater får man vara fullt ut och man får vara som man vill utan att vara rädd att någon ska säga att man gör något fel, säger Svartsjö.

- Det är roligt att man får vara sig själv och någon helt annan samtidigt. Poängen med teater är att leka och prova på saker. På teaterskolan har jag lärt mig att vara mer självsäker att prata framför människor, säger Brenner.

fotografering i en fotostudio för Marsipanpojken
Just nu är endast två visningar bokade, men om intresset växer kan det bli fler visningar av Marsipanpojken. fotografering i en fotostudio för Marsipanpojken Bild: Arash Matin / Yle Åbo,Marsipanpojken

Marsipanpojken spelas lördagen den 7 november kl. 14 och 18 i en parkeringshall i Åbo Mässcentrum.

Läs också