Hoppa till huvudinnehåll

"Det kom som en varm våg inom mig och jag kan bara säga wow!" - finalisterna i Årets vardagshjälte berättar hur det kändes att höra om nomineringen

En man sitter på ett biljardbord, framför en schablonmålad vägg.
Tomi Puikkonen är en av de nominerade i tävlingen för att hitta årets vardagshjälte. En man sitter på ett biljardbord, framför en schablonmålad vägg. Bild: Yle restauranger,vardagshjältar

På svenska dagen får vi veta vem som koras till Årets vardagshjälte. Tre av finalisterna är från huvudstadsregionen.

Tomi Puikkonen, krögare från Vanda, Susanna Isaksson, lärare i småbarnspedagogik i Helsingfors, och Sara Alavesa, svenskspråkig inspiratör på en boendeenhet i Esbo, har alla nominerats till Folktingets pris Årets vardagshjälte för sina insatser under coronavåren.

Alla tre nominerade är väldigt glada när Yle Huvudstadsregionen ringer upp dem ungefär en vecka efter att de fått höra om nomineringarna.

För krögaren Tomi Puikkonen från Vanda kom nomineringen som en enorm överraskning.

- Jag blev riktigt rörd när jag fick samtalet och börja fundera vem som hade nominerat mig. Därefter började jag gråta. Det kom som en varm våg inom mig och jag kan bara säga wow.

I nomineringen hyllas Puikkonen för att han under det gångna året kämpat för att hålla igång sin verksamhet och hittat på nya sätt att kunna hjälpa, exempelvis gratis hemleveranser av mat för personer över 70 år.

- När man vet att det är tufft så finns det alltid de som är ännu mer sårbara. Jag tycker om att hjälpa och vårt mål är att vara mycket mer än bara en restaurang dit man kan komma och äta.

Puikkonen berättar att de varje dag delar ut den mat som blir över till de som behöver den. På fredagen när vinnaren utses ska Puikkonen följa med utdelningen tillsammans med kollegorna på restaurangen.

"Viktigt att göra andra glada"

Sara Alavesa, svenskspråkig inspiratör på en boendeenhet i Esbo, hade inte heller väntat sig nomineringen.

- Jag blev helt överraskad, väldigt positivt överraskad. Jag hade inte alls hört att jag var nominerad. Det är trevligt att bli det och det känns bra att vara nominerad.

En kvinna i glasögon sitter i ett café.
För Sara Alavsa är det viktigt att ta hand om sina närmaste. En kvinna i glasögon sitter i ett café. Bild: Yle boende,Sara Alavesa

I hennes nominering står det att hon har ett varmt hjärta och ett starkt temperament som hon använder för att stödja, uppmuntra och ta hand om sina nära och kära”.

Alavesa berättar att för henne är viktigt att ta hand om sina närmaste.

- Jag tycker om att hjälpa människor och vara närvarande. Det är viktigt att göra andra glada.

"Jag är glad att jag har gjort ett jobb som någon tycker att ha varit viktigt"

Susanna Isaksson, lärare i småbarnspedagogik i Helsingfors, blev också väldig överraskad när hon fick veta att hon nominerats

- Jag blev jätteförvånad. När det fick lägga sig lite så blev jag jätteglad. Jag är glad att jag har gjort ett jobb som någon tycker att har varit viktigt under den här coronatiden.

En kvinna sitter omringad av mjukisdjur och leksaker med en handdocka.
Susanna Isaksson blev nominerad för att hon sprider musikalisk glädje till barn och vuxna. En kvinna sitter omringad av mjukisdjur och leksaker med en handdocka. Bild: Yle småbarnsfostran,vardagshjälte

I nomineringen hyllas Isaksson för att hon outtröttligt orkar sprida musikalisk glädje till barn och vuxna med sin populära musiklek som sänts både direkt och som videoklipp på kanalen LuddeGoesYouTube och på Facebook.

- Jag har fått mycket samtal och meddelande av glada föräldrar som berättar att de sitter hemma och sjunger med oss. Man blir ju nog glad att man kan göra något för de här familjerna när de inte kan komma på vår musiklek.

Hur kommer du att följa med när vinnaren utses?

- Det är klart att jag kommer att titta på programmet och se hur det går. Det är jätteroligt och jag är tacksam över att vara nominerad men jag tar det hela med ro. Det är ingen tävling, säger Isaksson.

Vinnaren klarnar på svenska dagen

De två andra finalisterna är Gun-Britt Lyngander, som driver lanthandeln i Geta på Åland, och Daniela Strandberg som var lärare vid Malms skola i Pargas under coronavåren.

Vinnaren utses under svenska dagen-festen den 6 november, som direktsänds på Yle Fem och Yle Arenan.

Juryn som har valt ut de fem finalisterna består av justitieminister Anna-Maja Henriksson, Åbo Akademis studentkårs ordförande Matias Martelin och kocken Michael Björklund.