Hoppa till huvudinnehåll

Läkemedel, energi och placeringar genererade de högsta vinsterna 2019 - här är företagen som betalade mest skatt i fjol i hela landet och i din kommun

Företaget Bayer AG:s logga vid deras huvudkvarter i Leverkusen.
Bilden är inte från företagets kontor i Esbo, Företaget Bayer AG:s logga vid deras huvudkvarter i Leverkusen. Bild: EPA/OLIVER BERG Bayer AG

Läkemedelsföretaget Bayer Nordic med kontor i Esbo gjorde den högsta vinsten i hela landet 2019. I Vasa var det energiföretaget Vasa elektriska och i Åbo hälsoteknologiföretaget Perkin Elmers.

Förra året betalade företag, föreningar och andra samfund 5,8 miljarder euro i samfundsskatt. Det är en minskning på 1,5 procentenheter jämfört med 2018.

Bayer har flyttat verksamhet från Åbo till Esbo

Läkemedelskoncernen Bayer toppade också förra årets samfundsskattlelista, men då var det dotterbolaget Bayer i Åbo som figurerade i rubrikerna. Bayer Nordic har inte tidigare haft en adress i Finland, men finns nu i Esbo. Bayer Nordic gjorde en vinst på närmare 657 miljoner euro och betalade över 131 miljoner euro i skatt.

Två och trea på listan finns företag inom Neste-koncernen; Neste Renewable fuels och Neste , båda med huvudkontor i Esbo. Båda betalade över 100 miljoner euro i skatt.

Fjärde mest samfundsskatt betalade spelföretaget Supercell. De gjorde en vinst på nästan 516 miljoner och betalade nästan 93 miljoner euro i skatt.

Samfundsskatten är den skatt företag, föreningar och andra samfund betalar. Företag som är uppdelade i koncerner som till exempel UPM-kymmene och OP-koncernen toppar sällan eftersom vinsten är delad på flera dotterbolag.

Vilket företag gjorde störst vinst i din kommun?

Vi har sorterat uppgifterna om samfundens skatter och vinster kommunvis. Med på listan kommer de företag som har gjort den största vinsten och därmed också betalat den högsta samfundsskatten. Samfundsskatten fördelas så att staten får ungefär 70 procent och företagets hemkommun cirka 30 procent.

I tabellen hittar du de 1 000 företag som betalade mest samfundsskatt i hela landet och 20 företag per kommun sedan 2015. Välj det år och den kommun du är intresserad av i listan. I sökfältet kan du också söka på företag.

Klickar du på företagets namn i tabellen får du se hur företagets skatter och vinst har utvecklats under de senaste fem åren. Listan är sorterad enligt hur mycket skatt företagen betalade 2019.


#FO-nummerFöretagVinstSkattSkatte%Ort