Hoppa till huvudinnehåll

Mika Nykänen ny vd för HRT – lotten avgjorde posten

Ett porträtt på Mika Nykänen, vd för HRT. Han har glasögon och ler mot kameran.
Passagerarna i kollektivtrafiken har sjunkit drastiskt under coronapandemin. Ett porträtt på Mika Nykänen, vd för HRT. Han har glasögon och ler mot kameran. Helsingforsregionens trafik (HRT)

Helsingforsregionens trafik, HRT:s styrelse har valt Mika Nykänen, 54, till sin nya vd.

Nykänen jobbar för tillfället som generaldirektör på Geologiska forskningscentralen.

Allt som allt fanns det 25 kandidater för posten. Rösterna fördelades jämnt mellan kandidaterna Mika Nykänen och Ville Lehmuskoski. En lottdragning avgjorde vem som kammade hem valet.

Rösterna mellan Nykänen och Lehmuskoski fördelades 7-7.

Lehmuskoski är vd för Helsingfors stads trafikverk HST.

- Tjänsten söktes av en grupp starka kandidater som alla var erfarna ledare, med mångsidig expertis inom både affärs- och offentlighetsförvaltning. Valet var inte lätt, vilket det jämna resultatet visar, skriver HRT:s styrelseordförande Risto Rautava i ett pressmeddelande.

- Den nya vd:n står framför en extremt utmanande situation. Passagerarantalet i kollektivtrafiken måste fås upp och dessutom fortsätter vi kämpa för att uppnå våra klimatmål, fortsätter han.

Coronapandemin har lett till att antalet passagerare i kollektivtrafiken har minskat kraftigt, vilket i sin tur har lett till att också biljettintäkterna har minskat. HRT:s styrelse beslöt därmed att höja biljettpriserna.

HRT:s nuvarande vd Suvi Rihtniemi går i pension, då Mika Nykänen tillträder sin nya post 1.2.2021.