Hoppa till huvudinnehåll

Östnyländska toppolitiker börjar bestämma sig inför kommunalvalet - studier får en att tveka, för en annan avgjorde en matbild på sociala medier

Leende kvinna står bland trähus
Pågående studier får Mikaela Nylander att tveka på sin kandidatur. Arkivbild. Leende kvinna står bland trähus Bild: Yle/ Fredrika Sundén Mikaela Nylander,Svenska kulturfonden,Svenska folkpartiet i Finland,ordförande,styrelser,stadsfullmäktige,politiker

Den 18 april avgörs kommunalvalet 2021 och senast 9 mars ska kandidatansökningarna lämnas in. För dem som vill föra kampanj börjar tiden för att fatta beslut om kandidatur ändå snart vara inne. Yle Östnyland har kollat hur östnyländska toppolitiker tänker göra.

Borgås stadsfullmäktigeordförande, och röstmagnet i förra kommunalvalet, Mikaela Nylander (SFP), vet ännu inte om hon ska ställa upp i kommunalvalet.

– Jag funderar faktiskt ännu. Och det betyder inte att jag på något sätt skulle vara trött på samhälleliga frågor och beslutsfattande, utan min livssituation är en annan än tidigare.

Nylander avlägger för tillfället sin andra examen och funderar ifall det är dags för nya utmaningar.

– Ska jag göra något annat börjar tiden för ett byte så småningom vara här, tänker jag. Ska jag fortsätta i samma spår eller göra något nytt? Det är närmast det jag grubblar över.

Tiden för att bestämma om kandidatur börjar ändå också så småningom vara här.

– Innan årsskiftet måste jag bestämma mig. För ska jag vara med måste jag hinna ha en kampanj.

Jaakko Jalonen vill föra sanningsenlig politik

Jaakko Jalonen (SDP), som är stadsstyrelseordförande i Borgå, har redan bestämt sig för att kandidera – med motiveringen att han vill sprida hela sanningar i stället för bara en del av dem.

– I dagens läge gör man ofta politik utan att ta med hela sanningen när man för fram ärenden. Det tycker jag är dålig politik.

Jaakko Jalonen från SDP i Borgå
Borgås stadsstyrelseordförande Jaakko Jalonen kandiderar i kommande kommunalval. Arkivbild. Jaakko Jalonen från SDP i Borgå Bild: Yle/Fredrika Sundén jaakko jalonen,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP)

Som exempel nämner han ett fall där missvisande information nyligen kom fram på Facebook.

– Det var en som laddade upp en bild på sin frukost på Borgå hälsovårdscentral. Enligt den skulle patienterna bara ha blivit erbjudna en skiva rågbröd, två skivor gurka och två glas saft till frukost.

Eftersom det står stick i stäv med vad Borgå stad beslutat, begav sig Jalonen till hälsovårdscentralen för att kolla upp läget.

– Då kom det fram att var och en själva får säga vad de vill ha till frukost, alltså så som vi bestämt. Jag blev förvånad över att folk låter andra förstå att det skulle vara på ett sätt som det inte är.

Heikki Vestman vill fortsätta påverka Sibbopolitiken

Kommunfullmäktigeordförande i Sibbo, Heikki Vestman (Saml), som fick flest röster i Sibbo i det senaste kommunalvalet, har bestämt sig för att kandidera också 2021.

– Jag har haft äran att fungera som fullmäktigeledamot i Sibbo i 15 år nu och är motiverad att fortsätta jobba för Sibbo och Sibbobor.

Heikki Vestman ja Ville Kaunisto eduskunnassa 12.9.2019
Heikki Vestman (till vänster) är också riksdagsledamot. Arkivbild. Heikki Vestman ja Ville Kaunisto eduskunnassa 12.9.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Samlingspartiet,Heikki Vestman,Ville Kaunisto

Fokuset ligger alltså på folket.

– Jag anser att Sibbo behöver beslutsfattare som förstår att den största visdomen inte bor i Sockengården utan hemma hos Sibbobor. Jag vill lyssna på kommuninvånare som jag gjort hittills.

Vestman har inget egentligt startskott för sin valkampanj. I stället satsar han på att göra ett gott jobb i kommunfullmäktige.

– Det bästa sättet att föra kampanj på tycker jag är att jobba hårt som beslutsfattare, att ta hand om förtroendeuppdraget så bra som möjligt.

Kaj Lindqvist fattar beslutet sent

Sibbos kommunstyrelseordförande, Kaj Lindqvist (SFP), har ännu inte bestämt sig för huruvida han kommer kandidera eller inte.

– Jag har ännu inte tagit ställning till den frågan, eftersom jag är kommunstyrelsens ordförande. Jag räknar med att sköta det uppdraget i över ett halvt år ännu. Valet är först i april.

Kaj Lindqvist
Kaj Lindqvist har länge varit med i Sibbopolitiken. Arkivbild. Kaj Lindqvist Bild: Yle/Fredrika Sundén Kaj Lindqvist,Kommunalvalet 2017,Svenska folkpartiet i Finland

På vilket sätt menar du det spelar roll att du är kommunstyrelseordförande?

– Det är klart man måste fundera på huruvida vi borde få yngre krafter med i politiken. Själv har jag varit med rätt så länge och ett kommunstyrelseuppdrag tar oerhört mycket tid. Man kan egentligen jämföra det med ett deltidsarbete.

Kommunalvalet är planerat att hållas den 18 april. Den 9 mars ska kandidatansökningarna senast lämnas in.

– Det blir nog att bestämma sig någon vecka innan ansökningstiden går ut, säger Lindqvist.

Yle Östnyland har också varit i kontakt med Lovisas fullmäktigeordförande Otto Andersson och styrelseordförande Mia Heijnsbroek-Wirén från SFP. Heijnsbroek-Wirén svarar att hon avstår från en intervju tills hon fattat beslut om kandidatur. Andersson meddelar senare under hösten hur det blir.

3.11.2020 kl. 13.40: Ur textens sista stycke har meningen om att Andersson inte svarat tagits bort. Istället har vi lagt till meningen om att han meddelar senare om sitt val.