Hoppa till huvudinnehåll

Så tjänar de finlandssvenska institutionernas chefer - Jannica Fagerholm hade den högsta lönen

Jannica fagerholm gäst hos Daniel Olin
Signe och Ane Gyllenbergs stiftelses vd Jannica Fagerholm toppar inkomstlistan med finlandssvenska inflytelserika personer. Jannica fagerholm gäst hos Daniel Olin Bild: Barbro Ahlstedt Jannica Fagerholm

Vi har listat vad cheferna för de största finlandssvenska institutionerna tjänade förra året. Med på listan finns både kapital- och förvärvsinkomster.

Fondernas vd:ar har de högsta lönerna

Av de Finlandssvenska institutionernas ledare hade Signe och Ane Gyllenbergs fonds vd Jannica Fagerholm den högsta lönen.

År 2019 var hennes förvärvsinkomster 476 665 euro. Överlag är fondernas och stiftelsernas ledare de mest välavlönade när man ser på Svenska Yles lista över finlandssvenska förgrundsfigurer.

Sigrid Juselius stiftelses vd Jussi Laitinen tjänade snäppet mindre än Jannica Fagerholm, 471 006 euro och Lasse Svens som är skattmästare för Stiftelsen för Åbo Akademi tjänade 339 667 euro.

De högsta totala inkomsterna hade Konstsamfundets tidigare vd, styrelseproffset Kaj-Gustaf Bergh i år igen. Bergh hade också de högsta kapitalinkomsterna 2019.

Tvåa på den totala inkomsttoppen var Jannica Fagerholm och de tredje högsta inkomsterna hade Jussi Laitinen.

Också mediecheferna är välbetalda

Av mediecheferna är KSF:s Anna Hellerstedt den mest välbetalda, hennes förvärvsinkomster var 196 256 år 2019. Svenska Yles dåvarande ansvariga utgivare Marit af Björkesten tjänade 168 292 euro och vd:n för Förlags ab Sydvästkusten Tom Simola hade förvärvsinkomster på 140 251 euro. HSS medias vd Niklas Nyberg tjänade 133 982 euro.

Vi har kategoriserat namnen enligt fonder och stiftelser, media och kultur, näringsliv, politik och samhälle samt utbildning. Du kan också söka efter namn eller titel.

NamnTitelFörvärvs­inkomstKapital­inkomstTotaltLandskapGrupp

Svenska Yles principer för publicering av skatteuppgifter

 • Den 3.11 skickar skattemyndigheterna ut en datafil till medierna med namn och uppgifter om inkomster på alla skattebetalare i Finland som tjänat 100 000 euro eller mer under 2019. I den filen finns närmare 200 000 namn. Sedan förra året han man rätt att be om att inte vara med i det här utskicket. I år har drygt 4 000 personer bett om att inte vara med. Alla medborgares skatteuppgifter är fortsättningsvis offentliga.
 • Svenska Yle publicerar namnen på de 1 000 personer som hade de högsta inkomsterna 2019. På morgonen kommer namnen på personer som har bett om att inte vara med på listan till medierna att saknas från vår lista.
 • På eftermiddagen den 3.11 och på förmiddagen den 4.11 kompletterar vi topplistan med namn på personer som har önskat att inte vara med på mediernas lista. Vi lägger bara till namn på personer vars inkomster överstiger en miljon euro. Enligt vår bedömning är dessa personers inkomster så höga att den samhälleliga relevansen väger tyngre än personernas önskemål om att inte vara med på skattemyndigheternas utskick.
  • Vi kan inte garantera att vi hittar alla personer som borde vara med på listan. Vi märker inte ut de tillagda namnen på något särskilt sätt
  • Svenska Yle publicerar också landskapsvisa topplistor med landskapens 30 bästa skattebetalare.
  • Svenska Yle publicerar också förhandsmodererade listor med personer som tagits fram på journalistiska grunder, till exempel en lista över finlandssvenska personer med inflytande.


  Redigerad 11:25 med en ny bild på Jannica Fagerholm och rubriken formulerades om