Hoppa till huvudinnehåll

Skandalerna från 2016 är ännu obehandlade – miniserien Agents of Chaos visar hur USA fortfarande är lika sårbart när landet går till val igen

Robert Mueller i kongressförhör.
Specialutredaren Robert Muellers rapport lade fram graverande bevis mot Donald Trump men ledde ändå inte till några konkreta följder för presidenten. Robert Mueller i kongressförhör. Robert Mueller

Den tvådelade dokumentärserien Agents of Chaos är en tålmodig och grundlig genomgång av turerna kring den ryska informationspåverkan under USA:s presidentval 2016. Regissörerna Alex Gibney och Javier Alberto Botero lyckas hålla ett bredare fokus på vad den ryska inblandningen säger om demokratins tillstånd i USA i dag.

Agents of Chaos presenterar de centrala aktörerna en efter en och tecknar fram ett spretande nätverk av mer eller mindre ljusskygga profiler från öst till väst som har lite gemensamt utom att deras intressen råkar sammanfalla.

Av sina egna skäl vill de alla främja den republikanska presidentkandidaten Donald Trump, och motarbeta demokratiska partiets kandidat Hillary Clinton.

Vid det här läget omges ämnet av en viss mättnad. ”This Russia thing”, som president Donald Trump kallade saken, har under de senaste fyra åren genererat en oupphörlig ström av skandaler och rubriker.

Men trots att allting är påfallande väldokumenterat har processerna lett till mycket snack och lite verkstad. Finns det längre någonting vettigt att säga om ämnet?

Svaret, visar det sig, är ja.

En kvinna i rödblont hår, neddragna persienner i bakgrunden.
Celeste Wallander, direktör för Ryssland och Eurasien vid USA:s nationella säkerhetsråd år 2012-2017, är en av de intervjuade i dokumentären Agents of Chaos. En kvinna i rödblont hår, neddragna persienner i bakgrunden. Bild: HBO 2020 dokumentärfilmer,Agents of Chaos

Välgörande kontext

I dokumentären intervjuas en fascinerande bredd av privata utredare, hårdkokta affärsmän, säkerhetstjänstemän och politiska aktörer i både Ryssland och USA.

Dokumentären sätter de sammanflätade händelseförloppen i en klargörande kontext som går bortom partibundna anklagelser eller ursäkter.

Under den omfattande genomgången tappar han aldrig siktet på den stora frågan: vad säger allt detta demokratins tillstånd i Amerikas förenta stater? Tecknen är oroande.

Som journalisten Denis Korotkov konstaterar i dokumentären, nog skulle det vara egendomligt om några hundra personer i Ryssland som kommenterar på sociala medier kunde störta den amerikanska demokratin över ända.

En kris så djup som denna, där grundläggande demokratiska institutioner tänjs till bristningsgränsen, kräver att det finns djupa klyftor inom samhället.

En man i keps och polotröja tänder en pipa.
Denis Korotkov, journalist vid Novaja Gazeta, påminner om att man inte heller ska överdriva den ryska informationspåverkans betydelse i det amerikanska presidentvalet 2016. En man i keps och polotröja tänder en pipa. Bild: HBO 2020 dokumentärfilmer,Agents of Chaos

"Trollfabriken" IRA

Agents of Chaos börjar med en presentation av den ökända ryska ”trollfabriken” Internet Research Agency (IRA), som verkar i en oansenlig kontorsbyggnad i Sankt Petersburg.

Intervjuer med tidigare anställda och wallraffande journalister beskriver IRA:s utveckling från ett klumpigt verktyg för informationspåverkan i Ryssland till ett effektivt redskap i utrikespolitiken.

Organisationen grundades 2013 för att sprida Kreml- och Putinvänliga attityder på nätet, som var oppositionens huvudsakliga kanal för att sprida sitt budskap.

Men under konflikten i östra Ukraina, som bröt ut år 2014, lärde sig organisationen att använda en kombination av falska användarprofiler på sociala medier, påhittade föreningar och falska nyhetsmedier för att sprida polariserande desinformation som förvärrade spänningarna inom landets östra och västra delar.

Samma metoder kom väl till pass följande år då USA gick mot presidentval. Den okonventionella affärsmannen och realitystjärnan Donald Trump gav sig in i kampen om att representera det republikanska partiet.

Ett metallfärgat sovjetiskt monument om natten upplyst underifrån. I bakgrunden syns stadsljus.
Den utdragna konflikten i Ukraina gav Internet Research Agency möjligheten att slipa sina metoder för informationspåverkan på sociala medier. På bilden syns Moderlandsmonumentet i Kiev. Ett metallfärgat sovjetiskt monument om natten upplyst underifrån. I bakgrunden syns stadsljus. Bild: HBO 2020 Kiev,Agents of Chaos

Trumphotellet som inte blev av

Dokumentären gör en grundlig genomgång av kontakterna mellan Trumps affärsorganisation och den ryska regeringen.

Kontakterna kretsade kring de storslagna planerna att bygga ett Trumphotell i Moskva som skulle bli Europas eller kanske världens högsta tornbyggnad.

Projektet krävde givetvis en välsignelse av landets högsta ledning för att bli av.

I dokumentären intervjuas byggherren Felix Sater som var involverad i affärsprojektet som beskriver hur Trump gav sig in i valkampanjen med ett markant Rysslandsvänligt budskap för att skapa goodwill för sitt hotellbygge.

Vy av Kreml och centrala Moskva på kvällen.
Innan presidentvalet 2016 siktade Trumps affärsorganisation på att bygga ett storslaget Trumphotell i centrala Moskva. Vy av Kreml och centrala Moskva på kvällen. Bild: HBO 2020 Moskva,Agents of Chaos

Och Sater ser inte heller något fel med det. Massor av politiker kandiderar för poster, men inte för att vinna utan för att uppmärksamheten främjar deras affärs- eller politiska intressen, menar han.

Det enda han beklagar är att Trump vann valet. För det innebar att hotellprojektet som hade kunnat göra honom stenrik gick om intet.

I gengäld gav den ryska regeringen förstås sin kandidat en hel del hjälp på traven.

Väldokumenterad inblandning

Dokumentären går även metodiskt igenom de ryska insatserna i presidentvalet 2016 då kampen stod mellan Donald Trump och Hillary Clinton. Det hela är förbluffande väldokumenterat, bland annat tack vare specialutredaren Robert Muellers rapport.

De polariserande metoderna som IRA lärt sig under konflikten i Ukraina sattes in till full effekt.

Men den mest betydande insatsen kom då hackare, sannolikt vid den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, bröt sig in i Hillary Clintons kampanjchef John Podestas e-postkonto och läckte tusentals mejl.

Mejlen avslöjade hur det demokratiska partiet i hemlighet understödde Hillary Clintons kandidatur mot Bernie Sanders, hennes populära utmanare på vänsterkanten.

De omskakande uppgifterna läcktes via Wikileaks, spreds i massmedierna och gjorde förstås Sanders anhängare rasande – och ovilliga att rösta på Clinton.

”No collusion”

Men fanns det då någon samordning mellan Trumps kampanj och den ryska regeringen? Agents of Chaos beskriver hur parterna agerar parallellt och i samförstånd, med blinkningar och antydningar.

Men något entydigt bevis på en hemlig överenskommelse – det där ordet ”collusion” som stöttes och blöttes i samband med Mullerrapporten – existerar knappast, enligt Gibney.

Det är osannolikt att något kontrakt dyker upp där bägge parter tydligt skulle artikulera sina avsikter och vad de förväntar sig i gengäld, av den enkla orsaken att det inte är så man gör olagliga överenskommelser.

Polariseringen har bara ökat

I den grundliga genomgången av dessa snåriga händelser håller sig regissörerna förtjänstfullt till dokumenterade fakta och intervjuer med personer som själva befann sig i händelsernas centrum.

Dokumentären lyfter även blicken från de konspiratoriska intrigerna och försöker hitta ett svar på vad allt detta egentligen innebär.

Den pekar fingret huvudsakligen mot det republikanska partiet som trots alla skandaler och graverande bevis har hållit sin president om ryggen av rädsla att förlora makten.

I praktiken har partiet visat sig villigt att acceptera att främmande makter blandar sig i landets viktigaste val så länge det gynnar deras kandidat. Och det innebär faktiskt att de sätter sina egna intressen framför landets självbestämmande.

Dokumentären Agents of Chaos kom ut strax innan USA går till presidentval igen.

Landet skakas av överlappande kriser från coronaepidemin och en ekonomisk kris, väldiga markbränder, och kraftiga demonstrationer mot polisvåld.

En kvinna står framför en skärm som visar ett diagram över ett användarkonto på sociala medier.
Camille François, forskare i cyberkonflikter, beskriver vilket inflytande den falska användarprofilen Jenna Abrams hade på sociala medier. En kvinna står framför en skärm som visar ett diagram över ett användarkonto på sociala medier. Bild: HBO 2020 Camille François

Agents of Chaos påminner om att trollfabriker runt om i världen knappast kan skapa kaos ur intet, men kan vidga existerande klyftor och förstärka polarisering. Internt missnöje kan göra också världens mäktigaste land väldigt sårbart i internetåldern.

Alla skandalerna kring valet satte USA:s demokratiska institutioner i ett tvivelaktigt ljus. Donald Trump själv fortsätter att sprida anklagelser om valfusk in i det sista.

Om Rysslands avsikt varit att destabilisera USA och rubba tilltron till demokratiska processer så har de uppnått sina mål för länge sedan, menar Gibney.

Miniserien Agents of Chaos kan ses på HBO Nordic.