Hoppa till huvudinnehåll

Snabba båtar, choklad och matförpackningar inbringar samfundsskatter i Östnyland

En hög med chokladtryffel med blåvitt omslagspapper.
Borgåföretaget Brunberg betalade mer samfundsskatt 2019 än året innan. Arkivbild. En hög med chokladtryffel med blåvitt omslagspapper. Bild: Rami Moilanen / Yle Brunberg

För vissa östnyländska företag var fjolåret ovanligt bra, för andra gick det sämre. Överlag ser de östnyländska kommunerna ut att ha fått in mindre pengar i samfundsskatt 2019 jämfört med året innan.

Här kan du se vilka tjugo företag som betalat mest samfundsskatt i varje kommun 2019. Det går också att jämföra topplistan mellan olika år, och att se hur det gått för företagen under de senaste fem åren.

Samfundsskatten betalas av företag, föreningar och andra samfund. Det företag som gör den största vinsten betalar också mest i samfundsskatt.

Av samfundsskatten som ett företag betalar går ungefär 70 procent till staten och 30 procent till företagets hemkommun.

Om man räknar ihop hur mycket de fem mest vinstgivande företagen i varje östnyländsk kommun betalade i samfundsskatt 2019 och jämför det med topp 5 2018 så är trenden ganska tydlig.

Summan för 2019 är mindre eller betydligt mindre än året innan. Tydligast syns det här i Sibbo och Borgå.

Sköldvikjättarna inte lika starka som förut

I Borgå betalade de fem mest vinstgivande företagen 2018 sammanlagt över 18,5 miljoner euro i samfundsskatt. 2019 betalade företagen i topp 5 lite på 5 miljoner euro i samfundsskatt.

Under 2017 och 2018 så toppades listan för Borgås del av Borealis Technology, Borealis Polymers och Neste Engineering Solutions.

2019 föll Borealis Technology från plats 2 till plats 19. Neste Engineering Solutions finns inte alls med på 2019 års topplista.

Borealis Polymers är helt överlägset först på topplistan, men jämfört med tidigare år är vinsten mycket mindre.

2018 betalade Borealis Polymers över 9 miljoner i samfundsskatt, 2019 betalade de bara lite över 2 miljoner euro.

Årsrevision på Borealis i Sköldvik
Borealis Polymers i Sköldvik betalade mest samfundsskatt i Borgå 2019. Arkivbild. Årsrevision på Borealis i Sköldvik Bild: Yle/Sune Bergström borealis polymers

Oljebolaget Neste och plasttillverkaren Borealis är de största aktörerna på Sköldvik industriområde i Borgå. Neste meddelade tidigare i höst om samarbetsförhandlingar.

När Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula presenterade sitt budgetförslag för 2021 sade han att samfundsskatten från Sköldvikföretagen räddar stadens ekonomi tillsammans med statens olika stödformer.

Han ser ändå inte att situationen skulle se särskilt dyster ut nu.

- Jag har tolkat lite annorlunda. Neste betalade mest samfundsskatt i fjol om vi talar om de finska företagen. Sammanlagt kunde man få ett ganska bra resultat om man talar om företagarna i Sköldvik. Vi har inte kalkylerat att det finns så stora förändringar i samfundsskatterna, säger Ujula.

Oljekoncernen Neste betalade mest samfundsskatt i hela landet om man räknar ihop summan som företagen Neste Renewable fuels och Neste betalat i fjol. De har dock sina huvudkontor i Esbo.

- Man måste ju komma ihåg att det är inte bara det året det kalkyleras med. Man räknar samfundsskatterna lite annorlunda, det är de två sista åren som gäller här. Det är inte rakt ut så att det som man betalat i fjol gäller. Det är jag ganska säker på att om Neste som koncern var den största samfundsskattebetalaren i Finland i fjol så får också Borgå sin del med hundra procents säkerhet, säger Ujula.

Jukka-Pekka Ujula
Jukka-Pekka Ujula litar på att få in pengar i stadens kassa via Sköldvikföretagen. Arkivbild. Jukka-Pekka Ujula Bild: Yle/ Fredrika Sundén Jukka-Pekka Ujula,stadsdirektörer,Borgå

Ujula är alltså inte orolig över siffrorna.

- Nej, det är jag inte.

Ujula tror inte att coronapandemin har påverkat företagen i Sköldvik så mycket, åtminstone inte om man jämför med företag inom servicebranschen.

- Om man jämför med andra städer i Finland, till exempel Helsingfors, så tror jag att vi har klarat oss mycket bättre i Borgå. Vad som händer efter årsskiftet och hur det påverkar skatteintäkterna är svårt att bedöma just nu.

Enligt Ujula är sysselsättningsfrågorna och ökande arbetslöshet ett större orosmoment för stadens ekonomi än samfundsskatteintäkterna.

Godistillverkaren Brunberg har framtidstro

Det finns förstås också flera lokala företag som det gick bra för i fjol. Till exempel klättrade Borgåföretaget Brunberg till plats 11 på topplistan 2019 efter att inte alls ha varit med på listan året innan.

- Vi hade ett jättebra år i fjol, säger vd Katarina Enholm.

Godisförsäljningen gick rekordbra i fjol. Dessutom sålde man bort den gamla fabriksfastigheten på Mästarvägen vilket gav en realisationsvinst.

Från 2015 till 2017 ökade företagets vinst jämnt, men 2018 gick kurvan neråt innan det igen såg ljust ut 2019.

- Försäljningen gick bra också 2018. Men förutom chokladverksamheten så har vi också en fastighetsverksamhet och under 2018 gjorde vi en hel del renoveringar på olika fastigheter. Det syns i resultatet för det året, säger Enholm.

Företaget äger en gammal fabrikshall och andra byggnader som hyrs ut till olika hyresgäster. Godistillverkningen är ändå företagets huvudsyssla.

Leende kvinna står framför fabriksbyggnad. På en suddig skylt i bakgrunden står det Brunberg.
Brunbergs vd Katarina Enholm tror på framtiden. Arkivbild. Leende kvinna står framför fabriksbyggnad. På en suddig skylt i bakgrunden står det Brunberg. Bild: Rami Moilanen / Yle Brunberg

Det här året ser inte ut att bli lika bra som i fjol.

- Året började mycket bra, men från och med våren var det betydligt sämre. Speciellt våra egna butiker här i Borgå har en mindre försäljning än året innan. Borgå är ju en attraktiv turiststad och alla utländska turister har fallit bort. Därför har vi haft färre kunder, säger Enholm.

På fastighetssidan har inte några stora förändringar skett.

- För tillfället har vi en lokal som står tom, men den var det redan sedan tidigare, säger Enholm.

Hon ser med förtröstan på framtiden. Familjeföretaget fyller 150 nästa år.

- Vi har ett jubileumsår på kommande. Vi tror starkt på nästa år och på framtiden. För tillfället håller vi på med att bygga en ny fabriksbutik här på tomten intill vår nuvarande. Det är en stor investering som ska bli klar till nästa sommar, säger Enholm.

Goda finanser för finansföretag i Sibbo

De fem företagen som betalade mest samfundsskatter i Sibbo 2018 betalade över 16 miljoner euro medan summan för 2019 var lite på 5 miljoner euro.

Finansföretaget Ingman Finance steg från plats sju till att bli den största samfundsskattebetalaren i Sibbo med en vinst på över 14,7 miljoner euro vilket genererade över 2,8 miljoner euro i samfundsskatt 2019.

Belysningstillverkaren Lival som var etta 2018 med en vinst på över 41,8 miljoner euro ligger 2019 som tvåa med en vinst på lite under 6 miljoner euro.

Konsultföretaget Styyra och Arla, som låg tvåa och trea 2018, har helt fallit bort från listan medan fastighetsföretaget Massby Facility & Services och Fyrklöver-Invest fortfarande håller sig inom topp 5.

Båtar, fisk och värmeelement i Lovisa

I Lovisa toppas listan av motorbåtstillverkaren Boomeranger Boats som i fjol hade en vinst på över 3,5 miljoner euro.

På andra plats finns fiskförsäljningsföretaget Disas Fish och värmeelementstillverkaren Loval som hållit sig stadigt på toppen i flera år.

- Förra året var exceptionellt bra. Det råkade sig så att slutskedet av två stora båttillverkningsprojekt inföll då. Vi har ett väldigt bra team, säger Boomeranger Boats vd Miika Tammi.

Företaget tillverkade stora serier med båtar både för den indiska marinen och för Förenade Arabemiratens armé.

Dessutom levererade man teknik till den indiska marinen som ska göra det lättare att flytta båtarna med flygplan.

Enligt Tammi var företagets omsättning rekordstor i fjol, omkring 16,2 miljoner euro.

Boomeranger Boats
Boomeranger Boats tillverkar båtar för krävande bruk. Arkivbild. Boomeranger Boats Bild: Boomeranger Boats boomeranger boats

Coronapandemin har gjort varuleveranserna långsammare och på så sätt saktat ner produktionen.

- Inte har det på andra sätt påverkat oss. Vi har inte haft några fall av coronasmitta, och eftersom våra projekt breder ut sig över många år så har det åtminstone inte ännu hunnit påverka, säger Tammi.

Han berättar att den australiensiska marinen valt Lovisaföretaget som leverantör, vilket betyder att företaget har ett stort projekt till att sätta tänderna i.

Dessutom har företaget många mindre beställningar att fullfölja.

Företaget ska anställa fler båtbyggare.

- I går intervjuade jag nya arbetstagare, säger Tammi.

Han påpekar att företaget har utländska ägare, men att man ändå nöjt och lydigt betalar skatterna i Finland, som sig bör.

- Det finns inga tankar på skatteplanering. Där får man vara nöjd med våra ägare, säger Tammi.

Matförpackningar ger mat på bordet i Pyttis

Också vd:n för Pyttisföretaget Pyroll Group säger sig vara stolt över att företagets ägare, en Pyttisbo, valt att ha kvar tillverkningen och därmed skattepengarna i Finland istället för att flytta allt utomlands.

Med en vinst på lite över 800 000 euro betalade förpackningstillverkaren Pyroll Group mest samfundsskatt av företagen i Pyttis i fjol, över 165 000 euro.

På andra plats finns samma företag som i fjol, Tuusulan Yrityskeskus, som hyr ut kontorslokaler i Tusby.

Till tredje plats klättrar Nuorten Väylä, ett familjeföretag som driver bland annat två fosterhem för barn och unga.

Enligt vd Mika Lankila är hela Pyrollkoncernens omsättning omkring 110 miljoner euro.

År 2017 hade Pyroll en vinst på över 1,3 miljoner euro men 2018 fick man in enbart lite över 6 500 euro.

Enligt Lankila är det sådant som hör till och som händer när marknadssituationen förändras. Dessutom gjorde man stora investeringar.

- Vi har egentligen gjort stora investeringar varje år. De senaste fem åren har nästan all vinst gått till investeringar, säger Lankila.

Broby skylt.
Pyroll har sitt huvudkvarter i Pyttis. Arkivbild. Broby skylt. Bild: YLE/ Kim Wiik tätortsskylt

I praktiken betyder det att företaget satsat på att köpa nya maskiner och utvidga fabrikslokalerna.

Pyroll har 15 fabriker varav 12 finns i Finland och tre utomlands. En fabrik finns i Broby i Pyttis.

- Vi har just meddelat att vi ska investera 2 miljoner euro i fabriken där, säger Lankila.

Coronapandemin har inte inverkat särskilt mycket på företagets omsättning. Efterfrågan på vissa produkter har minskat medan efterfrågan på andra ökat.

Under coronatiden har beställningarna på förpackningar för bland annat färdigmat, mjöl och hämtmat ökat.

Familjeföretag och brännoljeförsäljning i Lappträsk

I Lappträsk är det familjeföretaget Carlo Casagrande & Co som har betalat mest samfundsskatt, omkring 135 000 euro.

Företaget är specialiserat på import- och grossisthandel och säljer bland annat badrums- och kökskomponenter.

Fjolårets största skattebetalare CC-Products är nu en del av Carlo Casagrande & Co.

På andra plats kommer brännoljeförsäljaren Polttis och på tredje plats LVI-företaget Erikssonin Putki.

Det verkar ha gått ganska stadigt framåt för Lappträskföretagen. De senaste åren är det ungefär samma företag som finns med bland de allra största skattebetalarna.

Sparbanken, stenkross och rökt fisk framgångsrecept i Mörskom

Sist men inte sämst har vi Mörskom.

Det är den enda av våra kommuner där skattesumman för år 2019 faktiskt är större än för år 2018, åtminstone om man tittar på de fem företag som haft störst vinst och betalat mest skatt.

Myrskylän Säästöpankki var först på listan både 2018 och 2019. För två år sedan betalade banken lite på 160 000 euro i samfundsskatt, i fjol var summan över 290 000 euro.

Virén-Yhtiöt, som säljer stenaggregat och gör markarbeten, har hållit kvar sin andra plats på listan men förbättrat sitt resultat avsevärt.

Vinsten har mer än fördubblats och med den också summan företaget betalar i samfundsskatt: från över 66 000 till över 173 000 euro.

Det går uppåt också för fiskrökeriet Myrskylän Savu som ligger på tredje plats.