Hoppa till huvudinnehåll

Uppdaterade skatteuppgifter: Ilkka Brotherus hade de högsta inkomsterna 2019 - här är de som tjänade mest i hela landet och per landskap

Ilkka Brotherus
Ilkka Brotherus hade de högsta inkomsterna 2019 enligt listan just nu, men eftersom namn har plockats bort och Yle lägger till namnen efterhand kan toppnamnet ännu bytas ut. Ilkka Brotherus Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva Ilkka Brotherus

Enligt de senaste uppgifterna tjänade Ilkka Brotherus 68,5 miljoner euro 2019 och var den som hade de högsta inkomsterna, men topplistan kan ännu ändra. Här hittar du listan med förra årets inkomsttopp. I år har över 4 600 personer ansökt om att få dölja sitt namn från listan på personer med inkomster över 100 000 euro.

Ilkka Brotherus är styrelseordförande för städföretaget Sinituote. Brotherus stora inkomster förra året härstammar från att han sålde sina andelar i idrottsredskapsföretaget Amer Sports.

Den som hade de näst högsta inkomsterna år 2019 var Petri Järvilehto. Han är en av grundarna till spelbolaget Seriously som bland annat har utvecklat mobilspelet Best Fiends.

Han har en bakgrund som vd för spelbolaget Rovio och har före det jobbat som speldesigner på spelbolaget Remedy Entertainment.

Heikki Kyöstilä, ägare och vd för Planmeca, som tillverkar tandläkarutrustning, tjänade över 21,5 miljoner euro förra året och var den som tjänade tredje mest.

Listans fyra Jorma Takanen bor i Norra Österbotten och är ny i den absoluta toppen. Förra året sålde han sitt låsföretag ILoq till Nordic Capital för 190 miljoner euro. 2019 tjänade han över 17 miljoner euro, året före det knappa fem miljoner.

Den som hade de femte högsta inkomsterna förra året var Supercells Ilkka Paananen som toppade listan både 2018 och 2017.

För att platsa på listan med de 1 000 högsta inkomsterna 2019 måste man ha tjänat över 750 000 euro.

Många medelålders män

Listan över höginkomsttagare domineras som tidigare år av män och den mest typiska ålderskategorin är 50-59-åringar. Könsfördelningen i grafiken nedan har beräknats utgående från statistik över förnamn enligt kön i Finland.

Grafik.
Grafik. Grafik

Över 4 000 namn saknas

Varje år får medierna en lista av skattemyndigheterna med finländare som tjänat mer än 100 000 euro föregående skatteår.

Med på den listan finns nästan 200 000 personer. I år har över 4 600 personer ansökt om att få dölja sitt namn från den här listan. Den största delen, 4 087, ansökningar som kom in till skattemyndigheterna godkändes.

Att man inte finns med på listan betyder inte att ens skatteuppgifter är hemliga. I Finland är alla personers skatteuppgifter offentliga och man kan be om att få ut dem.

Under dagens lopp kommer vi att uppdatera listan med namn på personer som tjänade mer än en miljon förra året men som saknas från skatteförvaltningens automatiska utskick.

Vi kommer inte få en komplett lista över namnen eftersom vi inte kommer veta exakt vilka namn som har plockats bort.

Helsingin Sanomat och 19 andra medier har beslutat att hela november hålla sin lista över skatteuppgifter stängd för publiken.

Yle har ändå fattat beslut om publicera den icke-kompletta namnlistan från skattemyndigheten.

Här är de bästa skattebetalarna år 2019

Listan är sorterad enligt de totala inkomsterna. Klicka på namnet för att få mer detaljerad information om personens inkomster och skatter 2018.

Du kan också välja att se de 30 personer som hade de högsta inkomsterna per landskap.

#NamnFöddFörvärvs­inkomstKapital­inkomstTotala inkomsterSkatte-%Betalda skatterLandskap


Svenska Yles principer för publicering av skatteuppgifter

 • Den 3.11 skickar skattemyndigheterna ut en datafil till medierna med namn och uppgifter om inkomster på alla skattebetalare i Finland som tjänat 100 000 euro eller mer under 2019. I den filen finns närmare 200 000 namn. Sedan förra året han man rätt att be om att inte vara med i det här utskicket. I år har drygt 4 000 personer bett om att inte vara med. Alla medborgares skatteuppgifter är fortsättningsvis offentliga.
 • Svenska Yle publicerar namnen på de 1 000 personer som hade de högsta inkomsterna 2019. På morgonen kommer namnen på personer som har bett om att inte vara med på listan till medierna att saknas från vår lista.
 • På eftermiddagen den 3.11 och på förmiddagen den 4.11 kompletterar vi topplistan med namn på personer som har önskat att inte vara med på mediernas lista. Vi lägger bara till namn på personer vars inkomster överstiger en miljon euro. Enligt vår bedömning är dessa personers inkomster så höga att den samhälleliga relevansen väger tyngre än personernas önskemål om att inte vara med på skattemyndigheternas utskick.
  • Vi kan inte garantera att vi hittar alla personer som borde vara med på listan. Vi märker inte ut de tillagda namnen på något särskilt sätt
  • Svenska Yle publicerar också landskapsvisa topplistor med landskapens 30 bästa skattebetalare.
  • Svenska Yle publicerar också förhandsmodererade listor med personer som tagits fram på journalistiska grunder, till exempel en lista över finlandssvenska personer med inflytande.

  Artikeln uppdaterades och rubriken skrevs om från "Spelbolaget Seriouslys Petri Järvilehto hade de högsta inkomsterna 2019 - här är de som tjänade mest och betalade mest skatt i hela landet och per landskap" till "Uppdaterade skatteuppgifter: Ilkka Brotherus hade de högsta inkomsterna 2019 - här är de som tjänade mest i hela landet och per landskap" 10:40 1.11.2020.
  Artikeln uppdaterades 3.11 kl 14:55 med 79 nya namn och en uppdaterad text om den nya inkomsttoppen. Ytterligare tre namn lades till 4.11 kl 12.