Hoppa till huvudinnehåll

30-åring häktad - hotade inrikesministern

Maria Ohisalo Vihreiden puoluekokouksessa.
Hoten mot Ohisalo ska ha framförts på sociala medier Maria Ohisalo Vihreiden puoluekokouksessa. Bild: Petteri Bülow / Yle De Gröna,partimöten,Maria Ohisalo

En man född 1990 åtalas för att ha hotat inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna). Åklagaren har väckt åtal för olaga hot för meddelanden som mannen ska ha riktat mot Ohisalo på sociala medier.

Hoten mot inrikesministern ska ha framförts i oktober.

Den misstänkte är häktad. Han förnekar att han skulle ha gjort sig skyldig till något brott.

Enligt Helsingin Sanomat har den misstänkte tidigare dömts till böter och villkorliga fängelsestraff för bland annat bedrägerier och ärekränkning.

Huvudförhandlingen hålls i Helsingfors tingsrätt den 17 november.

Maria Ohisalo bekräftar saken på twitter men ger inga fler detaljer.

Agg mot politiker och poliser

Den åtalade mannen har på sin Facebook-sida publicerat kommentarer som uttrycker förakt mot politiker och poliser. I ett inlägg gläder sig mannen över protester och medborgarolydnad och säger sig vänta på den dag då "någon talman med våld förs ut från plenisalen i riksdagen" (oversättning från finska).

Han har också delat nyheten om kravaller i USA och säger sig hoppas att något motsvarande skulle ske i Finland. Han hoppas också på nyheter om attacker mot polisstationer i Finland.

Förra månaden dömdes mannen till villkorligt fängelse för att ha sparkat sin före detta partner i huvudet efter ett gräl.